2 mai 2024, 13:50

Timișoara, decorată de Casa Regală a României

Casa Regală a României a acordat municipiului Timișoara decorația „Nihil Sine Deo” pentru loialitate față de valorile democrației, libertății și toleranței.

Evenimentul a avut loc la Castelul Peleș, decorația fiind înmânată primarului Dominic Fritz. Cea care i-a înmânata distincția primarului Dominic Fritz a fost Principesa Margareta.

„Am primit această distincție în numele întregii comunități timișorene cu gratitudine și bucurie. Timișoara este primul oraș onorat cu decorația regală Nihil Sine Deo.

Este un semn pentru legătura deosebită pe care o avem cu Casa Regală și valorile sale, dar și o recunoaștere pentru contribuția mai multor generații de timișoreni la destinul european al României”, a declarat primarul Dominic Fritz după ceremonie, potrivit unei informări a instituției.

Decorația regală „Nihil Sine Deo”

A fost instituită la 30 decembrie 2009, prin ordinul Majestăţii Sale Regelui Mihai I, fiind ulterior modificată pe 30 decembrie 2017, prin ordinul Principesei Margareta.

Aceasta se acordă personalităților notabile din diverse domenii, care „au folosit puterea exemplului personal pentru a îmbogăţi prezentul românesc”, dar și ambasadorilor care „au adus un aport incontestabil relaţiilor României cu lumea” sau instituțiilor și organizațiilor dacă au avut o activitate care a respectat „în mod unitar” același criterii.

Numărul maxim de beneficiari, inclusiv persoane aflate în viață și instituții, este limitat la 200, scrie Tion.

„Pentru a onora comunitatea civică timișoreană, exemplu de loialitate față de valorile democrației, libertății și toleranței, fapt dovedit atât de-a lungul secolelor ca punct focal al culturii bănățene, cât și în trecutul recent prin susținerea ridicării Catedralei municipiului într-o perioadă de deosebite greutăți economice și declanșarea scânteii Revoluției Române și formularea prin consens a programului principial al acesteia.

Pentru că mereu timișorenii au primit cu demnitate și iubire pe membrii Familiei Mele, recunoscând importanța legăturii cu tradițiile și principiile Coroanei Române”, scrie, de exemplu, în brevetul decorației acordate Timișoarei.

Alte decorații

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a conferit, ca în fiecare an, decorații regale unor personalități și instituții din România. Alături de Majestatea Sa au fost prezenți Alteța Sa Regală Principele Consort și Alteța Sa Regală Principesa Sofia.

Medalia Regală pentru Loialitate a fost conferită doamnei Bianca Pădurean.

Medalia Custodele Coroanei Române a fost conferită doamnei Bianca Brad.

Au fost distinși cu Ordinul Coroana României, în grad de Cavaler, domnul Iosif Farkaș, domnul Claudiu Pădurean, doamna Malvina Cservenschi, domnul Ray Iunius și domnul Valer Dellakeza.

Crucea Casei Regale a României a fost conferită doamnei Aura Corbeanu, domnului Cristinel Popa și Revistei Gândirea Militară Românească.

Ordinul Coroana României, în grad de Ofițer, a fost conferit doamnei Anca Harasim și locotenentului colonel Charles Richards, Comandor al Ordinului Regal Victorian.

Decorația Regală Nihil Sine Deo a revenit doamnei Sandra Pralong, domnului Dumitru Prunariu și Municipiului Timișoara.

A fost distins cu Ordinul Coroana României, în grad de Comandor, Drept Onorabilul Sir Clive Alderton, Cavaler Comandor al Ordinului Regal Victorian.

Potrivit site-ului Asociației Casei Majestății Sale, decorația „Nihil Sine Deo” are următoarele caracteristici:

  • Decoraţia regală „Nihil Sine Deo” este lucrată în bronz suflat cu aur şi în email alb.
  • Este formată dintr-un oval cu lungimea de 45 mm şi are în partea de sus coroana regală cu un anou;
  • Pe avers se află efigia istorică a Regelui Carol I (aprobată în epocă de suveran personal), cu inscripția circulară „CAROL I, REGE AL ROMÂNIEI”, încadrată cu o bordură de email alb pe care apare jos inscripția circulară ”NIHIL SINE DEO”;
  • Pe revers se află stema regală mare a României, cu inscripția „1866-2010”.
  • Atunci când, în anii viitori, se va bate o nouă serie de decorații, ele vor purta inscripția cu anul respectiv, după „1866”;
  • Panglica este de culoare roşie, cu două dungi subţiri galben-aurii pe margine şi cu dungi albastre, albe şi negre pe mijloc.
  • La decoraţia pentru bărbaţi, panglica este de formă dreptunghiulară, iar la cea pentru femei, de forma unei funde cu nod;
  • Decoraţia se prinde cu ac, precum broşa, la piept, în partea stângă.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol