15 septembrie 2023, 18:00

Timișoara găzduiește o expoziție inedită dedicată ”materiei poroase”

Expoziția „Porous Matter. Void Fractions in Materials, Ideas, and Society” se deschide vineri, 15 septembrie, la ora 19:00, în galeria META Spațiu din Timișoara. Vizitatorii vor putea admira exponate ce aprofundează conceptul de „materie poroasă”.

Lucrările a patru artiști din România și din Norvegia – Floriama Cândea, Maria Castellanos, Cosmin Haiaș, Stahl Stenslie – pot fi văzute în expoziția „Porous Matter. Void Fractions in Materials, Ideas, and Society” la galeria de artă contemporană META Spațiu din Timișoara.

„Exponatele aprofundează conceptul de „materie poroasă” și explorează implicațiile sale în diverse contexte. Printr-o abordare interdisciplinară care combină arta, știința și perspectivele societății, expoziția își propune să facă lumină asupra frumuseții ascunse și a semnificației profunde a „fracțiilor vide” din lumea noastră”, au precizat organizatorii, citați de Tion.

Alături de cei patru artiști, din echipa proiectului mai fac parte patru oameni de știință – Florin Drăgan (UPT), Alex Hansen (Porelab), Liviu Marșavina (UPT), Marcel Moura (Porelab), Mirela Stoeac-Vlăduți (curator) și Loredana Nedelcu (asistentă curator).

Expoziția „Porous Matter” este rezultatul unei strânse colaborări între artiști, oameni de știință, curator și colaboratori din cadrul celor trei universități partenere, care a început încă din anul 2022 cu vizite de laborator, realizarea a numeroase experimente științifice, sesiuni de lucru și dialoguri multiple.

„Proiectul Porous Matter este unul complex, care a început încă din anul 2021, atunci când împreună cu parteneri de la PoreLab – un centru de excelență în fizică, din Norvegia, și cei de la Universitatea Politehnica din Timișoara ne-am dat seama cât de importantă este crearea unei legături mai strânse între artiști și oameni de știință.

Ne-am dorit să creăm această intersecție dintre artă și știință prin care artiștii să creeze pe baza a ceea ce experimentează împreună cu oamenii de știință. S-a întâmplat chiar ca un cercetător (este vorba de Marcel Moura) să creeze o lucrare de artă pe baza a ceea ce a transferat în cercetările lui din zona artistică.

Porous Matter oferă astfel o platformă unică pentru dialog, colaborare și schimb interdisciplinar. Prin împletirea expresiilor artistice cu cercetarea științifică, expoziția sfidează limitele convenționale, stârnește curiozitatea și deschide noi căi de explorare”, a declarat Mirela Stoeac-Vlăduți, curatoarea Porous Matter și directoarea MV sci-art center.

„Mi se pare foarte interesant și necesar să fim mai atenți la ce înseamnă materiile poroase, pentru că aproape toate materiile din jurul nostru sunt poroase, de la pielea noastră la plante, sol etc.

Dar din momentul în care te uiți la toate materialele poroase cu lentila științei, mi se pare că atunci lucrurile devin mai misterioase și mai poetice, contrar așteptărilor că știința demistifică într-un fel cunoașterea umană.

Mi se pare mai misterios să vezi imaginile celulelor la microscopul de fluorescență și să descoperi o lume verde. Cred că e foarte multă poezie în reprezentarea științifică și în modul în care echipamentele științifice îți prezintă o lume detaliată. E foarte interesant să vezi cum rămâne captivă o picătură de apă sau de aer în interiorul unui material, pentru că nu ne așteptăm că asta se întâmplă.

Suntem obișnuiți să vedem fără acest filtru al științei”, a spus Floriama Cândea, artistă vizuală și manager cultural, co-fondatoare a Qolony, un ONG cultural care funcționează ca agregator al unei comunități mixte de profesioniști din diferite discipline.

Proiectul „Porous Matter. Void Fractions in Materials, Ideas, and Society” beneficiază de suma de 424.927 lei din partea Islandei, Norvegiei și Liechtenstein, prin Granturile SEE și Norvegiene. Proiectul este finanțat din Fondul pentru relații bilaterale 2014-2021.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol