24 aprilie 2024, 13:00

Timișoara, primul oraș din Europa iluminat electric stradal VIDEO

La 12 noiembrie 1884, Timișoara devenea primul oraș din Europa iluminat electric stradal, în urma construirii centralei electrice de curent alternativ, una dintre primele de acest fel din Europa.

731 de lămpi incandescente

Pe străzile orașului erau puse în funcțiune 731 de lămpi incandescente cu filament de cărbune, pe o distanță de 59 de kilometri.
Centrala electrică a fost folosită până în 1887 exclusiv pentru iluminat public, pentru ca după aceea să fie folosită şi pentru a furniza energie electrică particularilor, potrivit agerpres.ro.
Iluminatul public data în orașul de pe Bega din 1760, realizat cu ajutorul lămpilor din ulei și seu întreținute de întreprinzători particulari. Lămpile erau fixate în stâlpi de lemn, poziționați de-a lungul străzilor principale. Cele 274 de lămpi mari și 75 de lămpi mici vor fi înlocuite de firma Anglo-Austrian Brush Electric, care încheiase un contract cu administrația locală a Timișoarei la 25 decembrie.

Cât costa asigurarea iluminatului public

Firma se angaja să asigure iluminatul public pentru suma anuală de 24,500 de florini, având și dreptul de a vinde energie instituțiilor, întreprinderilor și particularilor. Ca să reducă cheltuielile, Consiliul Municipal cumpără, în 1893, pentru suma de 200.000 de florini – uzina electrică, transformatoarele și rețeaua electrică.
Pe timp de noapte, până și cele mai înguste străduțe au devenit puncte luminoase pe harta orașului. Un lucru banal pentru noi astăzi, acum 116 ani era ceva nemaiîntâlnit în Europa. Presa vremii scria că „lumina lămpii electrice este puternică și întrece de departe pe cea a flăcării cu gaz; lumina este de tot blândă, aproape identică cu luciul lunei”.

Au urmat tramvaiele

Cinci ani mai târziu, tot în Timişoara s-a trecut la alimentarea cu energie electrică a tramvaielor care până atunci erau trase de cai. Ca o curiozitate, în 1942, în timpul războiului, iluminatul public al oraşului a fost scos din funcţie, păstrându-se doar 63 de lămpi camuflate, scrie Ziarul Lumina.
Au urmat oraşele Caransebeş (1887), Craiova şi Sibiu (1896), Brăila şi Arad (1897). La Sinaia, în 1898, s-a pus în funcţiune o microhidrocentrală, care furniza curent electric necesar iluminatului oraşului şi Castelului Peleş, iar la Iaşi (1899) se dădea în exploatare o centrală cu trei grupuri generatoare de câte 285 kW fiecare, notează lucrarea „Istoria României în date” (Bucureşti, Editura Enciclopedică, 2003).


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol