25 aprilie 2024, 19:05

Timp de 5 zile, Bucureștiul a fost gazda cercetătorilor din toată lumea

Conferința International Laser Radar Conference (ILRC) a ajuns în România, fiind pentru prima dată în într-un stat din Europa de Est. Aflată la cea de-a 28 ediție, conferința reprezintă una dintre cele mai importante oportunități de prezentare a ultimilor cercetărilor asupra tehnicilor, tehnologiilor și aplicațiilor laser – radar (lidar) folosite pentru cercetarea mediului înconjurător.

Între 25 și 30 iunie, Bucureștiul a fost gazda evenimentului, iar site-ul de prezentare al ILRC promovează locurile frumoase din România și încurajează participanți să viziteze Capitala sau o parte din țară.

Ce înseamnă această conferință pentru România?

În cadrul acestei întâlniri se reunesc pasionații în domeniu și cei care lucrează în dezvoltarea tehnologiei lidar, astfel că în acest context se pot face schimburi de idei și se pot încheia colaborări. Evenimentul reunește peste 300 de participanți din 31 țări, relatează Stiintasitehnica.ro

Este foarte important de menționat că o parte dintre prelegeri vor fi susținute de specialiști ai institutelor de cercetare de top din România, acest lucru devenind o oportunitate excelentă de afirmare a cercetătorilor români și a capacității științifice. De asemenea, cercetătorii tineri vor organiza o sesiune introductivă asupra temei dezbătute în cadrul conferinței.

Pe lângă specialiștii autohtoni, au fost invitați și persoane cu cunoștințe vaste care fac parte din organizațiile de utilizatori ai tehnologiilor lidar, printre care se numără agențiile spațiale NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA). Deci o șansă bună de a „fura” informații și de a dezvolta proiecte între reprezentați statelor.

Ei bine, odată cu aceste tipuri de conferințe se va dezvolta în conștiința publicul românesc necesitatea de a dezbate și rezolva problematicile ce țin de schimbările climatice și calitatea aerului din regiune.

La ce ajută tehnologia laser – radar (lidar)?

Lidar este de fapt acronimul pentru Light Detection And Ranging, adică un radar care se ocupă de detecția și variațiunile luminii. Scanarea se face aerian, fiind o metodă de detectare a obiectelor îndepărtate și determinarea poziției lor analizând impulsul laser reflectat de suprafețele lor. Se utilizează senzor laser aeropurtat, pe sateliți, dar și de la sol.

Domenii de activitate care lucrează cu un astfel de radar sunt aeroporturile și stațiile meteo, care mai nou doresc să treacă de la sondările atmosferice clasice la cele ce utilizează tehnicile lidar. De asemenea, tehnologia lidar este foarte importantă în explorarea Terrei din spațiu.

Atunci când avem în vedere scanarea aeriană, un astfel de radar este foarte bun pentru studiile de risc pentru inundații, inventariere forestieră (înălțimea arborilor, densitatea vegetației), transport, modelarea 3D a construcțiilor, dar și organizarea teritoriului, este relatat de într-un articol despre fotogrammetrie. Iar rezultatele obținute prin această tehnologie reprezintă un model digital al înălțimilor și al curbelor de nivel, realizată prin filtrarea pe clase de înălțimi (sol, vegetație, construcții, etc.) a norului de puncte (set de coordonate X, Y, Z cu o densitate foarte mare) care rezultă după scanarea laser aeriană.

României i-ar trebui foarte mult un astfel de sistem de scanare datorită faptului că avem forme geografice distincte și mai ales cu înălțimi care variază des și destul de mult. Ei bine, de altfel ne-ar trebui și o scanare a zonelor forestiere. Sperăm ca cercetătorii români să reușească în cadrul acestei conferințe să aducă colaborări care vor ajuta analizarea și rezolvarea schimbărilor climaterice și calitatea aerului.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol