7 noiembrie 2024, 11:12

Tinder? Bumble? Happn? Cum să depistezi și să eviți profilurile false de pe aplicațiile de dating

În prezent, datingul online a devenit o componentă importantă în sfera relațiilor romantice și este unul dintre mijloacele principale prin care oamenii își caută un partener. Pew Research Center raportează că trei din 10 adulți din SUA au utilizat aplicațiile de dating și că peste 40% au declarat că întâlnirile online au făcut ca acest proces să fie mai simplu pentru ei.

În vreme ce datingul online are avantajele sale, acesta poate crea și o serie de provocări, cum ar fi să pună obstacole în crearea unor legături reale.

  • 1 din 4 e-mailuri spam primite de Ziua îndrăgostiților sunt tentative de scam.
  • În SUA, puțin peste 117 milioane de persoane (aproape 47% din populația SUA) nu au parteneri în prezent.
  • Tinder este cea mai cunoscută aplicație de dating, aproape jumătate dintre utilizatorii de aplicații de dating raportând că o utilizează.

Cum se face ca profilul unei persoane să se potrivească cu al unui atacator pe o aplicație de dating?

Fiecare aplicație are propriul sistem de potrivire, care se bazează pe profilurile create de utilizatori în care aceștia includ detalii precum domenii de interes, vârstă, gen și o scurtă descriere. Pe baza acestor informații, algoritmii sugerează apoi profilurile potențiale care se potrivesc în diferite grade.

De obicei, infractorii creează profiluri false utilizând imagini furate de pe rețelele de socializare sau din profilurile de dating ale unor persoane reale. Ei „bifează” cu entuziasm toate recomandările aplicației, așteptând ca profilul lor să se potrivească cu al unei persoane. Odată stabilită conexiunea, aceștia încep să dezvolte relația dând dovadă de dragoste și interes. Adesea le sugerează victimelor să mute conversația de pe aplicație pe platforme precum WhatsApp sau Telegram, explică specialiștii de la Bitdefender.

Pew Research Center arată că aproape jumătate (52%) dintre cei care au utilizat site-uri și aplicații de dating au întâlnit pe cineva despre care cred că încerca să-i înșele.

Cei care raportează mai des astfel de experiențe sunt bărbații cu vârsta sub 50 de ani, 63% dintre cei din această categorie de vârstă suspectând că au întâlnit la un moment dat persoane care voiau să-i păcălească. Astfel de situații au fost raportate și de 47% dintre bărbații cu vârsta de cel puțin 50 de ani și 44% dintre femeile de orice vârstă.

Cum să identifici un profil online fals (catphishing)

Cei care folosesc așa numitele fraude romantice, cunoscute și sub denumirea de „catphishing”, creează un profil online fals pentru a convinge persoane care caută dragostea să le trimită bani.

Iată câteva dintre principalele semne și comportamente care ți-ar putea indica faptul că ai de-a face cu o astfel de persoană:

  • Potrivire perfectă. Ai grijă la profilurile cu imagini care par a fi ale unor supermodele.  Autorii de catphishing folosesc fotografii atractive pentru a ademeni victime credule în schemele lor de fraudă.
  • Curiozitate în exces. Aceștia vor să afle toate detaliile despre tine și îți solicită informații personale, cum ar fi numele complet, adresa, data nașterii sau detalii bancare.
  • Amprentă digitală inexistentă. Caută și analizează prezența persoanei pe rețelele de socializare. Conturile create recent cu puțini prieteni, postări sau fotografii ar trebui să-ți creeze suspiciuni.
  • Afecțiune care te copleșește. Cei care pun în practică astfel de fraude încearcă adesea să stabilească rapid o relație emoțională.
  • Locație îndepărtată. Ai grijă dacă persoana cu care te-ai potrivit locuiește la mare distanță și nu vă puteți întâlni față în față. Infractorii inventează povești spunând că lucrează fie în armată, fie pentru organizații internaționale pentru a justifica imposibilitatea de a vă întâlni.
  • Evitarea interacțiunii față în față. Observă dacă persoana întâlnită pe platformele de dating evită constant să vă vedeți online sau să vă întâlniți față în față, oferind diferite scuze prin care anulează orice plan. Cei care caută cu adevărat o relație sunt, de obicei, deschiși la interacțiunea personală.
  • Solicitări de bani sau cadouri: Acestea sunt un indiciu clar al unei fraude. Fraudele de tip romantic scam presupun, adesea, înșelăciuni financiare, în care autorii solicită bani din diferite motive, precum pentru viză, comisioane vamale, facturi medicale sau bilete de avion pentru a te vizita.

Cum poți evita să fii victima unei fraude tip catphishing?

Aplică următoarele măsuri de precauție pentru a te proteja și pentru a nu deveni victima acestor tipuri de scamuri.

1. Rămâi în aplicație, raportează și blochează utilizatori. Autorii fraudelor încearcă adesea să mute conversațiile pe alte platforme. Rămâi pe aplicația de dating și folosește instrumentele disponibile care îți protejează confidențialitatea și siguranța. Dacă ceva îți creează suspiciuni, nu ezita să raportezi situația și să blochezi persoana respectivă.

2. Păstrează confidențiale unele date personale. Evită să divulgi prea multe informații personale, cum ar fi numele complet, data de naștere sau informații bancare, unor persoane pe care tocmai le-ai întâlnit online.

3. Nu trimite bani. Indiferent de motivele pe care le oferă aceștia sau de cât timp a trecut de când ați început să conversați, nu trimite bani unei persoane pe care n-ai întâlnit-o în persoană.

4. Verifică persoanele respective în aplicație, pe Google și cu Bitdefender Scamio:

  • Caută etichetele de profiluri „verificate”: Unele platforme marchează ca „verificate” profilurile unor utilizatori care au parcurs o serie de pași suplimentari pentru a-și confirma identitatea. Încearcă să programezi întâlniri online video înainte să vă întâlniți față în față pentru a verifica autenticitatea persoanei cu care te potrivești.
  • Documentează-te online. Vezi dacă persoanele sunt reale introducând numele, imagini de profil și expresia „dating scam” în motorul de căutare.
  • Folosește Bitdefender Scamio pentru a analiza fotografiile, profilul și povestea persoanei cu care te potrivești, pentru a detecta indicii ale unei fraude. Poți copia mesajele primite, poți încărca o imagine, poți trimite un link sau poți descrie situația, iar Scamio analizează datele și te informează dacă sunt sigure. Instrumentul Scamio este gratuit și nu presupune descărcarea unei aplicații sau acces anterior la un produs Bitdefender. Îl poți accesa de pe orice dispozitiv sau sistem de operare prin intermediul browserului web sau pe Facebook Messenger.

Fraudele de tip romance scam îmbracă diferite forme și pot suferi modificări în timp, așa că este esențial să acționezi cu vigilență și să folosești toate instrumentele pe care le ai la dispoziție. De exemplu, alege aplicații de dating care confirmă identitățile utilizatorilor, care îți permit să blochezi și să raportezi utilizatori, dar și să îți reglezi setările. Nu te mulțumi cu mai puțin decât meriți când vine vorba de dragoste și siguranță, întrucât cele două merg mână în mână.

Sursa foto: Bitdefender


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol