8 decembrie 2024, 4:42

Tinu Bosînceanu, absolventul de Harvard care a ales să-i pregătească pe liceenii români pentru cele mai bune universități din lume

Tinu Bosînceanu este unul dintre tinerii români pentru care cuvintele perseverență, dedicare și ambiție fac parte din codul său genetic. Originar din Suceava, Tinu a absolvit prestigioasa Universitate Harvard din Statele Unite și mai apoi s-a întors în țară pentru a-i îndruma pe liceenii dornici să studieze la cele mai bune universități ale lumii.

După ce a absolvit Colegiul Național Petru Rareș ca șef de promoție în 2006, a mers la Liceul Internațional de Informatică din București. În timpul liceului a fost la olimpiada națională de matematică în fiecare an până în clasa a XI-a, iar mai apoi a fost ambasadorul României la Parlamentul European al tinerilor de două ori.

În cele din urmă, a absolvit matematica la Harvard, a activat ca asistent universitar și membru al echipei de înot. A lucrat mai apoi în domeniul financiar în Satele Unite și s-a întors în țară la începutul anului 2017 pentru a fonda Upgrade Academy în București.

Există lucruri bune în România pentru care merită să te întorci

De ce ai ales Universitatea Harvard?

Tinu BosînceanuAm ales Harvard din două motive principale. În primul rând, Harvard mi-a oferit o bursă completă pentru studii. În al doilea rând, interesele mele au fost mereu diverse și am simțit că ar fi fost prea devreme să mă specializez pe o singură materie. La Harvard am putut să mă concentrez pe matematică, dar am studiat și economie, filosofie și italiană. Oricum mi se pare că am luat decizia fiind destul de neinformat spre deosebire de ceea ce avem acum la Upgrade Academy pentru următoarele generații.

Ce abilități crezi că sunt esențiale pentru a deveni student la o universitate americană?

Pentru a fi admis la o universitate americană de top trebuie să fii un elev bun din punct de vedere academic și să ai o pasiune reală. Asta înseamnă că trebuie să fii în primii 10% din liceu în anul tău de studiu ca medie generală, să ai scoruri de top la testele standardizate cum ar fi SAT și SAT Subject Test și să urmezi cu dedicație o pasiune în timpul liceului. Pe lângă asta trebuie să fii conștient de punctele tale forte și caracteristicile care te fac să ieși în evidență și să știi cum să le prezinți comitetelor de selecție în eseurile de admitere. Este un proces dificil de introspecție și analiză care reprezintă centrul procesului nostru de la Upgrade. Deși nu este o abilitate, planificarea este unul dintre cele mai importante aspecte ale admiterii în Statele Unite. Este foarte important să știi cum arată pașii necesari și profilul elevului de succes în sistemul american ca să poți să iei decizii corecte în procesul educațional.

Cum reușește un student să se acomodeze mai ușor cu felul în care se face educație în afară?

Modul în care se face educația în sistemul universitar american este axat în principal pe studiu independent cuplat cu sfaturi și clarificări doar în locurile în care elevul nu se descurcă. De aceea independența intelectuală este unul dintre elementele centrale succesului acolo. Independența intelectuală este o temă din ce în ce mai importantă în România, în contextul în care o mare parte a educației se face în mod asistat în timpul pregătirilor individuale. În general, trebuie avut grijă ca ședințele de pregătire să fie suplimentate de o bună parte de studiu independent. Altfel, elevul ajunge să înțeleagă că învățarea se face doar sub îndrumarea unui mentor și pierde independența de care are nevoie mai apoi în viață.

Cum a apărut ideea de a face consiliere cu elevii din România?

După câțiva ani de muncă în sectorul financiar în Statele Unite, mi-am dat seama că sistemul meu de valori nu e aliniat cu cel al mediului din care făceam parte așa că am decis să fac o schimbare. Educația a fost o arie de interes încă din anul I de facultate când am învățat despre externalitățile pozitive ale educației, la un curs introductiv de economie. Când ne gândim la sistemul de învățământ, ne gândim imediat la deprinderi sau studiu academic dar efectul educației nu se oprește aici. În timp educația creează o societate funcțională, bazată pe meritocrație, un sistem în care spiritul civic are un rol central, în care condițiile de trai cresc. Am vrut să contribui la această cauză și am început în domeniul pe care îl cunosc cel mai bine.

Ce presupune această activitate și ce idei noi aveți în ceea ce privește Upgrade Academy?

Upgrade Academy nu se ocupă doar de admiterea la facultăți de top ci și de dezvoltarea extrașcolară și de împărtășirea unui set de valori pe care noi le-am învățat în anii facultății. Încercăm să fim o școală în afara școlii și să ne adresăm tuturor nevoilor unui elev în afara de cele academice. Momentan oferim și servicii de planificare educațională pentru familiile care au copii în școala primară sau gimnaziu. Dorim să împărtășim cu ei experiența noastră în domeniul educației pentru ca ei sa poată lua deciziile optime în educația copiilor.

Apoi avem departamentul de consiliere în admitere unde ne ocupăm de testele standardizate și dezvoltarea dosarelor de admitere pentru universități de top. Chiar din primul an am avut 6 oferte de admitere la Cambridge și Oxford și avem o elevă admisă în Ivy League la Columbia înainte de data oficială a deciziilor cu o bursă specială de cercetare în inginerie.

În final tocmai am lansat platforma de dezvoltare extrașcolară unde oferim cursuri de dezbateri, arta și arhitectura și gândire critică plus oportunitatea de a scrie la o revistă online a elevilor numită Ridmi (www.ridmi.ro). În viitor vom extinde gama de cursuri pe care o oferim și vom încerca să dezvoltăm din ce în ce mai multe pasiuni. Ne pasă în mod special de oferirea unei experiențe educaționale de excepție pentru a le arăta elevilor că există lucruri bune în România pentru care merită să se întoarcă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol