21 iunie 2022, 7:58

Toată Uniunea Europeană expulzează diplomați ruși, doar Budapesta are o problemă cu ambasadorul Ucrainei

Cel puțin 233 de diplomați ruși au fost expulzați de la începutul conflictului din Ucraina, marea lor majoritate din țările Uniunii Europene. Doar Budapesta (care nu a întreprins nimic în acest sens) are altă problemă.

Ministerul de Externe de la Budapesta l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei pentru ceea ce a descris a fi declaraţii ofensatoare la adresa Ungariei, scrie Reuters.

„Acesta nu este războiul nostru”

Într-o postare pe Facebook, Peter Szijjarto a afirmat că Ungaria are o poziţie clară în privinţa războiului din Ucraina:

”Noi am condamnat agresiunea militară, susţinem suveranitatea Ucrainei, am acceptat sute de mii de refugiaţi şi am trimis sute de tone de alimente şi alte donaţii. În acelaşi timp, guvernul de la Budapesta consideră securitatea ungarilor drept o prioritate”, a arătat ministrul. „Acesta nu este războiul nostru, vrem să stăm şi vom sta în afara lui”, a adăugat Szijjarto.

Guvernul nu va risca pacea şi securitatea ungarilor, prin urmare”’nu va trimite arme şi nu va vota pentru sancţiuni energetice” împotriva Rusiei, a arătat ministrul de Externe.

Vizate sunt, se pare, unele comentarii ucrainene în urma scrutinului de duminică.

”Putem constata că Ucraina ar fi dorit un alt rezultat în interesul său şi nu vom discuta acest lucru: ei pun interesele ucrainenilor pe primul loc şi noi facem la fel pentru ungari”, a continuat el. Cu toate acestea, ”declaraţii despre totalitarism în dezvoltare, că Ungaria ar fi complice în război sau că decizia ungarilor ar fi lamentabilă sunt inacceptabile”, a subliniat Peter Szijjarto.

”Este timpul ca liderii ucraineni să înceteze să insulte Ungaria şi să recunoască voinţa poporului ungar”, a mai spus acesta.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol