16 aprilie 2024, 16:32

Toate arhivele pontificatului lui Pius al XII-lea sunt acum accesibile cercetătorilor

Toate arhivele referitoare la pontificatul Papei Pius al XII-lea (1939-1958), căruia i s-a reproşat adesea tăcerea în legătură cu genocidul evreilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în timp ce anumite documente tind să demonstreze contrariul, sunt acum accesibile cercetătorilor, potrivit unui colaborator al arhivelor Vaticanului.

O parte a arhivelor, a cărei deschidere era solicitată de mai multe decenii de numeroşi istorici şi organizaţii evreieşti, fusese deja accesibilă pentru cercetare în martie 2020. Vaticanul așteaptă în principiu 70 de ani înainte de a le deschide publicului.

Majoritatea documentelor, care depășesc un milion, sunt disponibile și în format digital, scrie lalibre.be.

Cercetările asupra pontificatului lui Pius al XII-lea au adus deja multe informații. Astfel, potivit cărţii arhivarului belgian Johan Ickx, „Oficiul, evreii lui Pius XII”, este clar că Papa a jucat un rol foarte activ în protecția evreilor în timpul Holocaustului spre deosebire de imaginea care i-a fost creată – aceea a unui pontif aflat sub cizma naziștilor.

Biserica Catolică afirmă că Pius al XII-lea a contribuit la salvarea mai multor milioane de evrei, ascunzându-i în cadrul unor instituţii religioase din Roma în timpul ocupaţiei naziste. Instituţia religioasă consideră că prudenţa verbală a fostului papă a evitat demararea unor represalii care ar fi putut să îi vizeze pe catolicii din Europa, potrivit AFP, preluată de agerpres.ro.

Procesul de beatificare a papei Pius al XII-lea a fost deschis în 1967. Benedict al XVI-lea l-a proclamat „venerabil” la sfârşitul anului 2019, o primă etapă în acest proces, însă decizia în cauză a generat la rândul ei proteste în rândul organizaţiilor evreieşti.

În 2010, Benedict al XVI-lea afirma că Pius al XII-lea a fost „unul dintre marii drepţi între popoare, care a salvat mai mulţi evrei decât oricine”. „El a suferit enorm pe plan personal, ştim acest lucru. Ştia că trebuia să vorbească şi, totuşi, situaţia de atunci i-o interzicea”, a adăugat Benedict al XVI-lea.

În 2014, papa Francisc a spus că resimte „un fel de urticarie existenţială” în faţa atacurilor care îl vizează pe Pius al XII-lea, „un mare apărător al evreilor” prin prisma faptului că fostul Papă a criticat Puterile Aliate, care ar fi putut să bombardeze căile ferate ce duceau spre lagărele de concentrare. Cu toate acestea, Francisc nu a accelerat procesul de beatificare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol