22 septembrie 2020, 4:06

Top 100 cele mai valoroase organizații din România în 2018

În topul celor mai valoroase organizații din România, anul acesta au apărut schimbări. Marii jucători şi-au crescut profiturile, ajungând la nivelurile record înregistrate înainte de criză.

OMV Petrom revine pe primul loc în top 100 cele mai valo­roa­se companii din România, cu o va­loare de 4,7 mld. euro, în creş­te­re cu 35% faţă de ediţia ante­rioa­ră, iar podiumul din 2018 este com­pletat de Hidroelectrica (3,8 mld. euro), cel mai mare producător local de energie, şi Romgaz (2,8 mld. euro), cel mai mare pro­ducător de gaze, ambele afaceri controlate de stat, potrivit Ziarul Financiar.

Anuarul Top 100 cele mai valoroase com­pa­nii din Româ­nia este realizat de la prima ediţie, din 2006, în cola­bo­rare cu casa de investiţii BT Ca­pital Partners. De doi ani, eva­luarea băncilor este reali­za­tă de firma de evaluare Veridio.

Pentru prima dată de la realiza­rea catalo­gului, în top zece se află trei companii antre­pre­noriale. Dacă în urmă cu doi ani Banca Transilvania era singurul business antre­pre­norial prezent în top zece, în 2017 retailerul de bricolaj Dedeman a spart bariera şi s-a alăturat băncii din Cluj, iar în acest an UiPath devine cel mai valoros business cu capital privat ro­mânesc şi intră pe locul 4, cu un business evaluat la 2,5 mld. euro, conform sursei menționate anterior.

Patru companii, două de stat şi două cu acţionariat privat străin şi o bancă au fost prezente în top zece la fiecare din cele 13 ediţii ale catalogului: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Orange, respectiv BRD.

Cele mai valoroase 100 de companii şi bănci din România au fost evaluate în 2018 la 367,6 mld. lei (78,8 mld. euro), în creştere cu 9% în euro faţă de 2017.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.