23 iulie 2024, 23:42

Top 5 destinații pentru românii care iubesc vinul. Republica Moldova, colecție de 1.5 milioane de sticle

Vinul este unul dintre cele mai căutate produse toamna pentru că perioada recoltei tocmai a trecut iar mustul începe să se transforme în vin.

Conform ultima colectare a datelor de către Eurostat arată că în 2015 au fost cultivate 3.2 milioane de hectare de viță de vie în Uniunea Europeană, reprezentând aproximativ 45% din totalul suprafeței cu viță de vie cultivată la nivel mondial.

Iubitorii de vinuri pot merge direct de la sursă pentru al consuma. În Uniunea Europeană aproape 3 sferturi din suprafața viticolă se află în Spania, Franța și Italia (conform Eurostat), mai rămâne cel puțin un sfert în cadrul Uniunii și alte suprafețe în afara ei.

Iată 5 destinații mai puțin cunoscute pe care le pot vizita pentru a descoperi vinuri de calitate:

Kakheti, Georgia

Se spune că a fost prima care a produs această licoare, acum aproximativ 8000 de ani. Arheologii au descoperit dovezi ale producției de vin încă din anul 6000 î.Hr., ceea ce a atras atenția reprezentanților UNESCO.

Specific acestei regiuni (pe lângă nenumăratele soiuri de struguri, cum ar fi saperavi, rkatsiteli sau mtsvane) este faptul că vinul se păstrează în vase mari din lut (kvevri) și se îngroapă în pământ pentru a fermenta pe parcursul iernii.

Mileștii Mici, Republica Moldova

În magazinele din România se găsesc și vinuri moldovenești. „Colecția de Aur” Mileștii Mici a fost recunoscută de Guinness World Records ca fiind cea mai mare colecție de vinuri din lume și numără 1.5 milioane de sticle depozitate în 200 km de galerii subterane. Localitatea Ialoveni se află la mai puțin de 20 km distanță de Chișinău iar tururile cu degustare durează între o oră și 3 ore, prezintă momondo.ro.

Urla, Izmir, Turcia

Sigur nu știai că pe malul turcesc al mării Egee este o regiune pentru vinurile, provincia Izmir. Orașul istoric Urla se află la aproximativ 35 km de Izmir iar producția de vin de aici este din ce în ce mai apreciată. Tururile organizate includ și experiențe culinare locale, cu nimic mai prejos decât calitatea vinurilor degustate.

Yamanashi, Japonia

Pentru cei care vor să meargă într-o excursie în Japonia, regiunea Yamanashi trebuie inclusă pentru că este și o regiune viticolă.

Astăzi există peste 80 de producători de vin în această zonă, chiar dacă unii sunt nevoiți chiar să creeze un fel de „pălării” pentru a proteja butucii de viță de vie.
Excursia va fi înfrumusețată și de prezența muntelui Fuji din apropiere, iar distanța față de Tokyo este relativ mică, aproximativ 120 km.

Maharashtra, India

Tot mai mulți români au început să exploreze diferite părți ale Indiei, dar prea puțini știu că se pot bucura și de un vin bun, care acompaniază perfect mâncarea specifică locurilor. Binecunoscutul Mumbai face parte din regiunea Maharashtra, o zonă în care vinul produs din strugurii din valea Nashik a început să fie exportat și în magazinele din Marea Britanie.

sursa foto: zf.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol