19 aprilie 2024, 19:14

Top 5 destinații tradiționale pentru a petrece Paștele în România

Pentru aceia dintre voi care doresc să își satisfacă setea de cultură autohtonă, am pregătit o listă de destinații locale care oferă vizitatorilor o perspectivă asupra vechilor obiceiuri locale de Paști, dar și o mulțime de obiective turistice ce merită explorate.

Maramureș

Zona Maramureșului este unul dintre lăcașurile unde tradițiile fac parte din viața de zi cu zi a localnicilor. O vizită de Paști aici poate însemna o oportunitate de a vizita cele opt biserici de lemn care fac parte din lista patrimoniului mondial UNESCO sau Cimitirul Vesel din Săpânța, unde pietrele funerare sunt inscripționate cu versuri și povestiri amuzante din viața decedatului.

Pe lângă atracțiile turistice unice, turiștii au ocazia de a vedea cum sătenii din regiune se pregătesc și sărbătoresc Paștele. Cu două săptămâni înainte de Paști, localnicii își pregătesc gospodăriile în cele mai mici detalii. În mediul rural, sunt aprinse focuri exterioare, după curățarea grădinii, astfel încât familia să fie protejată de probleme și de boli. Apoi, în Duminica Floriilor, oamenii primesc ramuri de salcie verde de la biserică ce semnifică binecuvântarea. Când se întorc acasă, își așază ramurile în sus pe peretele casei și le păstrează pe tot parcursul anului.

sursa: http://radiocluj.ro

În zilele de Paști, maramureșenii se îmbracă în costume populare autentice, iar uzura tradițională poate fi observată cu ușurință pe straiele ce datează din vremea strămoșilor.

Bucovina

Cu mănăstirile pictate într-o manieră unică, Bucovina este o alegere înțeleaptă pentru o vacanță de Paște. Vizitatorul își poate dedica o parte din timpul său pentru a admira renumitele mânăstiri precum Voroneț, Moldovița, Mănăstirea Humorului, Sucevița sau Putna. Aceste locuri oferă cazare și șansa de a vedea modalitatea de conviețuire de acolo.

La fel ca și în Maramureș, încondeiatul ouălor de Paști este un obicei transmis din generație în generație, iar în unele locuri turiștii pot participa la ateliere dedicate picturii, iar gospodinele pregătesc cu iscusință tradiționala pască. Un alt obicei practicat în noaptea de Paște este menținerea luminilor aprinse în casă și în curți pentru a marca miracolul Învierii. Cei care merg la biserică, aduc lumina Paștelui acasă, ducând-o și în mormintele rudelor lor moarte.

sursa: portal.tfm.ro

Aici și în alte părți ale țării, a doua zi de Paște este tinerii vin să stropească cu apă fetele cu care ar dori să se căsătorească. Obiceiul se crede a fi legat de simbolismul fertilității și de renașterea naturii.

Țara Moților

Una dintre tradițiile practicate în această regiune este “pușcatul cu carbit”. La Roșia Montană tradiția durează de zeci de ani și se practică mai ales în Săptămâna Mare. Pușcatul cu carbit semnifică alungarea răului pentru a întâmpina Învierea Domnului și este practicat din generație în generație de tinerii din comună. Peste 100 kg de carbit, 30 țevi de 3-4 m lungime amplasate pe dealul din apropiere, apă, cauciucuri pentru a întreține focul toată noaptea și multă voie bună. La ora 00:00, se pușcă toate țevile în același timp, astfel că senzația te cutremură până în adâncul sufletului. Cu siguranță este ceva ce trebuie să trăiți cel puțin o dată în viață.

sursa: ingerisidemoni.ro

Un alt obicei de unic asociat cu Paștele în Țara Moților este acela de a proteja toaca – piesă de lemn folosită pentru a suna la începutul serviciului religios. Aceasta este dusă la cimitir și păstrată în siguranță de hoți. Dacă tinerii nu reușesc în misiunea lor să îi prindă pe cei care fură toaca, trebuie să găzduiască o masă bogată.

Mărginimea Sibiului

sursa: europeanbestdestinations.com

Mărginimea Sibiului, situată în partea de sud-vest a județului Sibiu, găzduiește aproape douăzeci de sate și localități unde pare că timpul s-a oprit în loc. Este un teren al pășunilor alpine, păstorit continuu, unde transhumanța îmbogățește peisajul mioritic. Unele dintre cele mai renumite produse din regiune sunt produsele de brânză cum ar fi „telemeaua”, „urda” și „cașul”. În ultimii ani, multe pensiuni au apărut în această regiune, care a fost una dintre cele 20 de destinații europene care au primit premiul EDEN Destinations of Excellence în 2015.

Câmpulung Muscel, Argeș

sursa: turism-transilvania.ro

Există o mulțime de monumente de vizitat aici: muzeul orașului, muzeul de etnografie și artă populară, muzeul de istorie și artă, monumentul lui Negru Vodă, mănăstirea și catedrala construite de legendarii voievod al Țării Românești în secolul al XIII-lea sau biserica Flamanda (numită Biserica Miresei). Orașul poate fi vizitat și pe drumul spre Bran și spre zona Bran.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol