17 iunie 2024, 13:28

Top 7 cele mai răspândite fraude pe WhatsApp și cum să le eviți

În ultimii câțiva ani, fraudele transmise prin WhatsApp au devenit tot mai frecvente. Aceste scamuri îmbracă diferite forme, de la hackeri care încearcă să obțină detalii ale conturilor bancare la infractori care se dau drept prieteni, rude, persoane interesate de o relație romantică sau angajatori și care le cer utilizatorilor să le transfere bani.

Aceste fraude au devenit tot mai diverse și mai sofisticate în timp.

Totuși, toate au un obiectiv comun: de a-i păcăli pe utilizatori să își dezvăluie informațiile personale, să le trimită bani sau să descarce malware. Infractorii se folosesc de WhatsApp pentru că astfel pot ajunge la miliarde de victime potențiale, având în vedere popularitatea platformei și faptul că numerele de telefon sunt simplu de găsit. O breșă de securitate a datelor din 2022 a expus aproape 500 de milioane de numere de telefon utilizate pe WhatsApp din 84 de țări. Cu ajutorul acestor date, infractorii pot crea identități false online sau pot prelua controlul asupra conturilor altor persoane pentru a păcăli și mai multe victime să cadă în plasa scamurilor lor.

În continuare, vom analiza tipurile diferite de fraude care sunt răspândite prin intermediul aplicației, pentru ca tu să știi cu ce ai de-a face și cum să procedezi în cazul în care ești vizat.

Scamul cu prieteni și rude. Infractorii pretind a fi copilul sau un prieten apropiat al unei persoane și păcălesc părinții, bunicii sau alți membri de familie să le trimită bani pretinzând că au nevoie urgentă. Uneori, spun că și-au pierdut telefonul și că au nevoie urgentă de ajutor. Această fraudă mai poate presupune și utilizarea de mesaje vocale deep fake. Pentru a afla mai multe despre această fraudă și versiunile ei, citește acest articol.

Scamul cu numărul greșit. În acest tip de fraudă, infractorul sună sau trimite un mesaj text la numărul tău de telefon și pretinde că este altcineva. Uneori inițiază o discuție ca între prieteni, pentru a-ți adresa întrebări personale și a obține informații sensibile sau pentru a promova o oportunitate de investiții falsă.

Câștiguri la loterie, cadouri și campanii giveaway. Infractorii cibernetici îți trimit un mesaj prin care pretind că reprezintă companii legitime și că ai câștigat la loterie sau ai primit un premiu sau un produs gratuit. Aceste mesaje conțin de obicei un link pe care să îl accesezi pentru a-ți revendica așa-zisul premiu. Însă, linkul duce la un site web fraudulos care îți solicită informații personale, îți cere să plătești un comision pentru premiu sau să introduci date de pe cardul bancar pentru a confirma. Toate datele introduse de tine ajung pe mâinile infractorului.

Scamul cu WhatsApp Gold. Primești o invitație de la un cont WhatsApp aparent oficial pentru a face upgrade la WhatsApp Gold. Invitația poate include un link care te direcționează către un site fals sau care îți infectează dispozitivul cu malware. În momentul în care accesezi acest link îi oferi atacatorului acces la telefonul tău, permițându-i să fure informații sensibile și chiar să trimită mesaje contactelor tale pentru a-și răspândi frauda.

Scamul cu serviciul de asistență tehnică de la WhatsApp. Atacatorii pretind că sunt reprezentanți ai serviciului de asistență tehnică al WhatsApp și vor să îți verifice identitatea trimițând un cod de verificare ca SMS sau mesaj Telegram. Aceștia se oferă să te „asiste” solicitând informații sensibile precum date de pe cardurile bancare sau coduri WhatsApp formate din 6 cifre. Odată ce au obținut acces la aceste informații, ei îți pot accesa contul de WhatsApp (caută informații despre cum pot hackerii să preia controlul asupra contului tău de WhatsApp) și chaturile și alte detalii personale.

Scamurile cu criptomonede. Infractorii încearcă adesea să construiască o relație de prietenie, poate chiar de dragoste cu tine, înainte să-ți prezinte o schemă bazată pe criptomonede. Dacă pici în plasa lor și decizi să investești, ei îți vor cere să transferi bani către o platformă de tranzacționare cu criptomonedă. Acești atacatori folosesc e-walleturi false, astfel că, după ce trimiți bani pe aceste platforme, ei dispar imediat, iar banii ajung în conturile lor.

Scamul cu oportunitatea de angajare falsă sau „frauda cu sarcini”. Primești mesaje pe WhatsApp de la cineva care pretinde că este un recrutor ce reprezintă o companie bine cunoscută care îți oferă un loc de muncă, chiar dacă tu nu ți-ai depus niciodată CV-ul. Infractorul promite proiecte avantajoase, program de lucru flexibil și un salariu generos care este trimis printr-un wallet criptat. După ce inițiezi o conversație, acesta începe să îți prezinte diferite sarciniși pretinde că poți face bani cu ușurință dacă le îndeplinești.

Cum să depistezi o fraudă pe WhatsApp

Cel mai important sfat pentru a evita aceste scamuri pe WhatsApp este să ai grijă la mesajele primite de la contacte necunoscute și să nu răspunzi la acestea. Infractorii pot fi creativi și persistenți și, în momentul în care au colectat suficiente informații despre tine, pot deveni foarte convingători. De exemplu, poți fi tentat să vrei să știi mai multe detalii despre o oportunitate de angajare dacă ești în căutarea unui nou loc de muncă, să intri în panică atunci când primești un mesaj de la un copil care îți cere bani sau să te bucuri că ai primit un cadou sau un cupon de la brandul preferat.

Indiferent de forma pe care o îmbracă, fraudele au o serie de caracteristici comune.

  • Mesaje text nesolicitate de la numere necunoscute
  • Mesaje care solicită intervenția ta de urgență
  • Solicitări de bani sau de informații personale
  • Mesaje ce conțin linkuri sau atașamente suspecte

Înainte de a răspunde la orice mesaj de pe WhatsApp, ia-ți puțin timp și parcurge în minte lista cu caracteristicile unei fraude menționate mai sus pentru a te asigura că mesajul este sigur și de încredere. Dacă nu ești sigur, sună-ți copilul pe numărul obișnuit sau contactează compania respectivă la detaliile de contact specificate pe site-ul web oficial.

De asemenea, poți folosi Bitdefender Scamio, detectorul nostru de scam bazat pe AI. Îl poți adăuga în WhatsApp și poți verifica orice mesaje primești de la numere necunoscute.

Tot ce trebuie să faci este să scanezi codul QR de mai jos

sau să faci clic pe Scrie-i lui Scamio pe WhatsApp. Apoi îi poți trimite un text pe care să-l analizeze.

Descrie detaliile scamului sau copiază textul, linkurile sau codurile QR în chat, iar Scamio va analiza cu atenție materialul furnizat de tine. Instrumentul te va anunța dacă mesajul este sigur sau dacă există o posibilă amenințare de securitate.

Este un scam. Ce faci în continuare?

Dacă ai identificat un scam sau un infractor, poți lua aceste măsuri pentru a-l împiedica să înșele și alte persoane:

1. Raportează (nu este suficient să blochezi și să ștergi mesajul). Pentru a raporta autorul unui scam, deschide un chat cu acesta și apasă pe cele trei puncte din colțul din dreapta sus al ecranului. Selectează „View contact” (Vizualizare contact) și apoi fă clic pe „Report” (Raportează). Nu uita să bifezi caseta „Block and Delete” (Blochează și șterge).

WhatsApp va primi ultimele cinci mesaje trimise ție de către persoana raportată. Autorul scamului nu va fi notificat cu privire la faptul că l-ai raportat. În plus, WhatsApp va mai primi informații despre grupul sau ID-ul utilizatorului raportat sau când a fost trimis mesajul și despre ce tip de mesaj este vorba (imagine, videoclip, text sau alt tip). Toate aceste informații vor ajuta WhatsApp să închidă conturile frauduloase și să elimine riscul ca scamul să afecteze și alți utilizatori.

2. Spune-le și celorlalți despre Bitdefender Scamio. Spune-le celor apropiați despre acest instrument, pentru a-i ajuta să se protejeze împotriva fraudelor. Scamio este un instrument gratuit, simplu de utilizat, care îi ajută pe ceilalți să se protejeze împotriva fraudelor online și poate fi accesat de pe browserul web sau de pe Facebook Messenger. Pentru a-l folosi nu ai nevoie de cunoștințe tehnice sau de alte produse Bitdefender. Am creat Scamio pentru a ajuta cât mai multe persoane să se protejeze împotriva scamurilor, fraudelor, înșelăciunilor și hack-urilor, având în vedere că acestea nu dau semne să dispară.

Sursa: Bitdefender


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol