23 august 2023, 13:39

Top 9 destinații last minute de unde nu lipsesc pârtiile de schi

Dacă până acum te-ai gândit mai degrabă la stațiunile de iarnă din Occident, precum Franța, Elveția sau Austria, pentru care costurile ridicate și-au făcut simțite prezența, există alternative cu buget redus în destinații vecine, cu nimic mai prejos decât cele din Europa de Vest.

Fie că te-ai născut cu clăparii în picioare sau vrei să înveți să schiezi, fie că nu ești o persoană sportivă, dar pentru tine iarna înseamnă neapărat câteva zile la munte, cu ore petrecute pe pârtie,

în atmosfera specifică sezonului, echipa din spatele motorului de căutare global care compară gratuit oferte de călătorie momondo.ro a selectat câteva stațiuni de schi din Estul Europei. Conform specialiștilor momondo.ro, aici poți găsi aproape totul accesibil, de la permisul pentru pârtie, la echipament, hotel, mâncare și băutură.

  1. Poiana Brașov, România

Pentru stațiunea din inima Transilvaniei turiștii din diverse colțuri ale lumii încep să se cam bată pentru a prinde un loc. În plus, la câțiva pași pe pârtie, găsești vinul fiert, care te încălzește până în măduva oaselor și stârnește apetitul pentru bucatele tradiționale, precum mămăligă asortată la brânză de vacă și ouă.

  1. Kopaonik, Serbia

Cele 200 de zile însorite pe an i-au adus muntelui Kopaonik pseudonimul de „muntele soarelui”. Stațiunea cu același nume se arată ca un minunat și liniștit tărâm al iernii, cu 70 de km de pârtii. Tot acesta e cel mai întins lanț muntos al Serbiei și un loc unde nu o să se plictisească nimeni – nici cei care abia învață să încalțe clăparii, nici cel care schiază de la doi ani și jumătate. Pentru copii, există un centru special de schi, echipat cu tot ce-i trebuie, inclusiv bandă rulantă și carusel.

Cei cu energia mai mare pe timp de seară pot înlocui băuturile la lumina lunii cu schiatul la lumină artificială în Malo Jazero, pârtia luminată când dispare soarele. În Kopaonik telecabina este încălzită, cu o capacitate de șase persoane. Pentru cei care nu vor să renunțe la serile clasice, dar tradiționale, există numeroase baruri și restaurante locale, din care nu lipsește muzica folk sârbească.

  1. Spindleruv Mlyn, Republica Cehă

Cuibărită într-unul dintre vârfurile înzăpezite ale celui mai întins lanț muntos din Republica Cehă, Krkonoše („Munții Giganți”),  se află Spindleruv Mlyn, una dintre cele patru stațiuni din ținut. Nu doar că prețurile aici sunt mici, dar te așteaptă minuni de sezon: de la pârtii pentru copii, spații aproape virgine pentru a practica schi de fond și parcuri ticsite cu zăpadă, până la împrejurimile Parcului Național, atât de frumos încât a fost clasificat de UNESCO drept rezervație a biosferei.

În călătoria ta aici coboară agale către satul îmbrăcat în zăpadă, unde mirosul fripturilor frăgezite la foc mic și al clătitelor este atât de prezent, iar pentru o experiență mai excentrică, află că Berăria Novosad oferă un tratament de spa cel puțin neobișnuit: scăldatul în băi de bere.

  1. Jahorina, Bosnia și Herzegovina

Jahorina, împreună cu vârfurile înzăpezite care-i stau de strajă, atrage an de an împătimiți ai pârtiilor. Fiecare centimetru de pârtie este din cale-afară de îngrijit, înalții Alpi Dinarici ai Bosniei te înconjoară. Coborând la poalele acestora, vei da negreșit de un mic și fermecător orășel, încărcat de cabane tradiționale și presărat la fiecare pas cu brazi înzăpeziți.

La numai o aruncătură de băț de Sarajevo, această destinație balcanică indulgentă cu portofelele este încă și mai recunoscută pentru așa numitele „après-party”, petreceri care își fac debutul după ce pârtia iese din scenă. În plus, în Jahorina găsești o natură superbă, unde cunoscătorii dau năvală pentru drumeții, săniuș și aer proaspăt alpin.

  1. Bialka Tatrzanska, Polonia

Dacă ești un împătimit al schiurilor, ai auzit, poate, că Zakopane ar fi cea mai mare și mai faimoasă stațiune din Polonia. Dar dacă ți-ai propus să te îndrepți spre o destinație care să nu te lase cu portofelul gol și care să nu fie plină de oameni, satul Bialka Tatrzanska este o alternativă. Cele trei pante lungi și aranjate paralel sunt ideale pentru familii, începători și intermediari care își pot șlefui talentul de schiori.

Pentru călători cu pofte culinare, s-ar putea ca tentația mai mare să fie în jurul brânzei de oaie afumată și amestecată în mod iscusit cu afine, iar dacă așezi un ceai cu rom alături, sunt șanse să simți că e concediul vieții tale. Viața de noapte nu-i tocmai punctul forte al acestei stațiuni, dar dacă iei în calcul că aici găsești o piscină exterioară alimentată de ape geotermale, rare șanse să îți mai lipsească petrecerile.

  1. Jasna, Slovacia

Jasna este unul din secretele prețioase și bine păstrate ale Slovaciei, o așezare cuibărită în Valea Demanovska Dolina. Rafalele de vânt se opun rândurilor de pini, iar pantele de schi înfruntă sălbăticia și decorul rural, toate ocupând, de fapt, întinsul unui parc național.

Vârful Chopok îi ispitește pe profesioniști cu o pantă aproape verticală de 1000 m, luminată și pe timp de noapte, și nenumărate zone unde să-și tot facă de cap plăcile de snowboard. Rămâne însă loc pentru începători: școli de schi există și ai posibilitatea chiar să practici sporturi de iarnă în zonele mai sălbatice, dacă apelezi la un ghid local. Nici aici petrecerile nu sunt tocmai la ele acasă, dar există berăriile locale și porții de găluște pierogi tradiționale.

  1. Bansko, Bulgaria

Această stațiune recent modernizată e pe poziții fruntașe în topurile iubitorilor de zăpadă. Și are de toate pentru toți: zăpadă, condiții de schi de care n-ai cum să te plângi și nopți care au să-ți dea ceva mai mult decât o cană de cacao la căldura focului. Totodată, Bansko este cât se poate de prietenoasă cu începătorii, însă nu are numai pârtii cuminți. Marcajele roșii au de lucru aici, iar luatul la goană în jos pe pârtie, printre molizii care înțeapă nori, este o altă sursă de adrenalină.

Cea mai mare stațiune de iarnă a Bulgariei poate deveni, pe alocuri, nițel aglomerată la coada de la telecabine, dar poți oricând să te cazezi la înălțime, să te odihnești și să comanzi un mic dejun, înainte să-ți pui clăparii. În cele din urmă, scena barurilor din Bansko în care poți să mergi noaptea este deja faimoasă.

  1. Kranjska Gora, Slovenia

Dacă acestei stațiuni slovene i-au lipsit pârtiile periculoase, i s-au dat din plin terenuri suave, îngrijite, piste numai bune pentru copii și peisaje incredibile în mijlocul cărora să-i tot dai bătaie cu schiul de fond. Și în ciuda faptului că participă la cupe mondiale de mai bine de 50 de ani, prețurile sunt cât se poate de decente. Asta face că nu trebuie să fii o celebritate ca să te simți binevenit pe pârtia de aici.

 

  1. Popova Sapka, Macedoina

Devansând fără discuții cele mai multe stațiuni din Europa de Est, resortul Popova Sapka se cuibărește undeva între vârfurile blânde ale Munților Dinarici. Și vei găsi orașul liniștit din calea-afară, îmbrăcat în alb și în străzi goale, într-o stare de perpetuă moțăială, cu atât mai potrivit dacă fix de liniște aveai nevoie în concediul de iarnă.

Dacă vrei să te scufunzi în sălbăticia de un alb imaculat, în Popova Sapka poți închiria un plug (cu tot cu șofer) care să te conducă până în străfundurile acoperite de zăpadă ale locului. Această distracție cu plugul este prima și singura organizată, până acum, în Europa.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol