26 aprilie 2024, 12:50

Topul celor mai importante cetăți ale Transilvaniei. Adevărate frânturi de istorie medievală

România este recunoscută pe plan internațional pentru multitudinea cetăților medievale, adevărate frânturi de istorie, care descriu existența unor vremuri de mult apuse. Pentru frumusețea acestora regiunea Transilvaniei este recunoscută pe plan internațional, iar anual este vizitată de turiști din toate colțurile lumii. Prezentăm în cele ce urmează un top al celor mai frumoase cetăți din România.

  • Cetatea Râșnov – cel mai bine păstrat ansamblu fortificat din Transilvania 

Aceasta datează încă din secolul al al XIII-lea și se spune că ar fi fost ridicată pe ruinele l fortificației din lemn ridicate de Cavalerii Teutoni. Se află în apropierea orașului Brașov, la doar 15 kilometrii, și este considerată a fi cel mai bine conservat ansamblu fortificat din Transilvania. Acesta a fost construit cu scopul de a controla prin poziția sa strategică accesul în Transilvania dinspre Valea Râșnoavei. Încă din anul 2001, aici a fost descoperit un întreg tezaur care a stat ascuns mai bine de 400 de ani. De la cuțite, vârfuri de săgeți și de arbaletă, accesorii vestimentare și diferite alte relicve care spun o parte din istoria celor care au trăit aici.

Sursă Foto: Cotidianul.ro

Citește și: Transilvania, în topul celor mai frumoase destinații europene de vizitat toamna. A bătut Riviera Franceză și Toscana

  • Cetatea Poenari sau Castelul lui Vlad Țepeș 

Este situată într-un cadru desprins dintr-o poveste medievală în Muntele Cetățuia, iar pentru a ajunge la ea turiștii sunt nevoiți să urce toate cele 1480 de trepte. Se află foarte aproape de traseul Transfăgărășan, fapt pentru care a devenit în timp unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din zonă.

Cetatea avea inițial un singur turn, construit pe vremea lui Negru Vodă, însă, aceasta a fost dezvoltată pentru a-i servi drept refugiu lui Vlad Țepeș, adăugându-i-se turnuri, ziduri și dependințe. Acest lucru a făcut ca Cetatea Poenari să devină cea de-a doua reședință a lui Vlad Țepeș, fiind folosită pe post de fortăreață contra otomanilor.

Una dintre legendele care planează în jurul acestei cetăți spune că aici s-a refugiat Vlad Țepeș în urma unei confruntări cu turcii, reușind să scape după ce a potcovit cai cu potcoavele invers, cu fața în spate, derutîndu-și astfel urmăritorii.

Sursă Foto: Youtube

  • Cetatea Rupea – una dintre cele mai vechi cetăți din România 

Aceasta este una dintre cele mai vechi vestigii arheologice din România, iar primele semne de așezări omenești datând din paleotic si neoliticul timpuriu (5.500-3.500 î.H.). Cetatea Rupea a fost atestată documentar încă din anul 1324, atunci când în interiorul cetății s-au refugiat sașii răsculați împotriva regelui Carol Robert. Numeroasele cercetări arheologice realizate în interiorul cetății au scos la iveală divers. Este construită sub forma unei spirale, iar sistemul de fortificarfe este format din trei incinte: Cetatea de Sus, Cetatea de Mijloc și Cetatea de Jos.

Sursă Foto: reddit.com

  • Cetatea Deva – în topul celor mai importante cetăți ale Transilvaniei 

Aceasta este construită pe un con vulcanic, pe Dealul Cetății din municipiul Deva, fiind situată la o altitudine de 378 de m. Aici, râul Mureș formează un defileu întru Munții Apuseni și Munții Poiana Ruscă. Pe parcursul timpului, așezarea a avut mai multe scopuri, de apărare, a fost refugiu pentru nobilii din zonă, fiind folosită chiar și pe post de închisoare.

Una dintre cele mai cunoscute legende legată de Cetatea Devei este foarte asemănătoare cu cea a Mănăstirii Curtea de Argeș. Se spune că la fortificarea sa a lucrat un meșter pietrar pe nume Keleman, însă acesta nu reușea să construiască nimic pentru că șantierul se destrăma pe timpul nopții, iar pentru a reuși să termine construcția acesta a fost nevoit să își sacrifice soția, pe care o chema tot Ana, pietrificând-o în zidurile cetății, la fel ca în legenda meșterului Manole.

Sursă Foto: observatordetimis.ro

Sursă Cover Foto: urlaub-in-rumänien.de


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol