17 aprilie 2024, 0:45

Tot ce trebuie să știi despre moneda virtuală Bitcoin

Ce este Bitcoin și cum a început?

După cum sugerează și denumirea, Bit-coin, este o monedă virtuală, o monedă din biți.  În 2008, o lucrare numită “Bitcoin: Un sistem peer to peer cu bani” a fost trimisă la mai mulți utilizatori interesați de criptografie. Lucrarea era scrisă de așa-numitul Satoshi Nakamoto, același programator sau grup de programatori care au înregistrat în acel an și domeniul bitcoin.org și au lansat software-ul open source. Identitatea lui Nakamoto este în continuare necunoscută.

Unul dintre primii susținători ai bitcoin și prima persoană care a tranzacționat moneda, a fost programatorul Hal Finney. Finney a downloadat software-ul bitcoin în ziua în care a fost lansat și a primit 10 bitcoins de la Nakamoto drept răsplată. Se estimează că în primele luni de la lansarea sistemului, Nakamoto a creat peste 1 milion de bitcoini, adică la valoarea de astăzi aproximativ 13 miliarde de dolari. În 2010, Nakamoto i-a cedat codul-sursă de control al Bitcoin programatorului Gavin Andersen care a devenit ulterior principalul dezvoltator de la Fundația Bitcoin.

sursa: bitsonline.com

Primul lucru pe care l-a făcut Andersen după ce a primit controlul asupra rețelei a fost să se asigure că nu există un control centralizat asupra monedei. La început valoarea monedei în interiorul tranzacțiilor dintre utilizatori era negociată de aceștia, iar prima tranzacție care a ajuns pe prima pagină a ziarelor a avut loc în 2010 când un utilizator a cumpărat două pizza cu prețul de 10 000 de bitcoin.

Volatilitatea monedei

În 2011, valoare bitcoin a crescut rapid de la aproximativ 0,3 dolari la 32 de dolari și a scăzut la fel de rapid la prețul de 2 dolari. În a doua jumătate a lui 2012, pe durata crizei financiare din Cipru, prețul bitcoin a început să crească din nou ajungând la 266 de dolari pe unitate, iar în aprilie 2013 s-a prăbușit din nou la 50 de dolari. Potrivit experților, volatilitatea monedei este de aproximativ 7 ori mai mare decât cea a prețului de tranzacționare al aurului și de vreo 18 ori mai mare decât a dolarului. În prezent, prețul unui bitcoin a ajuns la 14 ooo de dolari.

sursa: qz.com

Cum funcționează Bitcoin

Daca simplificăm explicația la maximum, Bitcoin este de fapt un fișier, un registru, un “ledger” în limba engleză, care conține numele oamenilor pe o coloană și balanța portofelelor lor digitale pe cealaltă. Când ai făcut o tranzacție cu Bitcoin, de orice fel, apari în acest fișier. Toți utilizatorii participă la monitorizarea tranzacțiilor, adică au și ei o copie a acestui fișier.

Astfel, dacă Maria îi vinde lui Andrei o pizza la prețul de 5 Bitcoin, în urma acestei tranzacții, balanța lui Andrei scade cu 5 și balanță Mariei crește cu 5. Nu există nicio autoritate fiscală, bancă sau guvern care să supervizeze această tranzacție. Și singurul motiv pentru care Maria are încredere să își vândă pizza ei cât se poate de reală pentru 5 extra puncte în acest fișier digital este că speră că și alți oameni vor avea încredere în sistem.

sursa: investucatett.com

Bitcoin este cea mai instabilă monedă din lume și are fluctuații uriașe, câteodată în bine, câteodată în rău, deoarece este controlată exclusiv de principii economice naturale și de către utilizatori fără să existe o unitate centrală care să o supervizeze. Asta înseamnă că dacă oamenii pur și simplu nu mai sunt interesați să tranzacționeze Bitcoin sau dacă devin nesiguri în privința stabilității monedei și încep să o vândă sau dacă există multe riscuri pentru utilizatori care vin din partea hackerilor, moneda se va devaloriza dramatic de pe o zi pe alta.

Cu toate că sistem poate părea nenecesar de complicat, însă Bitcoin își propune să fie o monedă absolut democratică.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE