8 iunie 2022, 5:07

Toți ochii pe Geneva. Ce vor discuta Biden și Putin la prima întâlnire față în față

Greii planetei, liderul de la Casa Albă, Joe Biden, și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, se întâlnesc pentru prima oară în tete-a-tete, pe teren neutru, la Geneva, în Elveția. Pentru Biden, întâlnirea de miercuri vine după un mini-turneu european, menit a relansa agenda de politică externă a noii Administrații. Pentru Putin, Biden este al cincilea președinte american pe care trebuie să-l ”citească” și cu care să-și marcheze teritoriile, orice s-ar înțelege din asta.

Cel puțin din ce se știe oficial, întâlnirea dintre cei doi nu a fost precedată de negocieri oficiale ale unei agende tematice anume. La Moscova, consiliderul de politică externă al lui Putin, Iurii Ușakov, a făcut totuși publică o listă deschisă de subiecte. Ce să înțelegem din asta, că întâlnirea la vârf nu și-a propus mare lucru, nu are un obiectiv clar definit, e mai mult o tatonare?

Cred că Biden vrea cu adevărat să petreacă timp alături de Putin și de traducători în spatele ușilor închise, pentru a înțelege mai bine cum gândește Putin și care sunt problemele reale„, consideră expertul american în politică externă și autor la revista americană Time, Ian Bremmer. „Este un aspect foarte important pentru el. Este vorba de capacitatea sa de empatie. Dacă Biden are o superputere, atunci este aceasta.

În februarie, relațiile americano-ruse s-au deteriorat până la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani: Biden l-a numit criminal pe Putin. Indignarea Moscovei a fost pe măsură. A urmat însă o schimbare de macaz: s-a stabilit o întâlnire personală pe teren neutru, la Geneva.

SUA ar urmări normalizarea relațiilor cu Rusia, mai ales din cauza Chinei, susține Raimund Krämer, profesor de politică internațională la Universitatea Potsdam, citat de dw.com. „Turneul european al lui Biden are ca obiectiv major crearea unei alianțe anti-China. Este un obiectiv care a ieșit în evidență la summiturile G7, NATO și UE-SUA și care va domina și reuniunea cu președintele rus.

Lista posibilelor teme de dialog la reuniunea Biden-Putin este lungă: tratatele de dezarmare, conflictul din Ucraina, Siria, programul nuclear iranian, Libia, Afganistanul. În plus: încălcarea drepturilor omului, prigonirea presei libere și a opoziției în Rusia, atacurile cibernetice comise de hackeri apropiați cercurilor guvernamentale de la Moscova și deturnarea avionului Ryanair de către regimul din Belarus, aliat al Moscovei. China este un subiect care nu este oficial pe agenda discuțiilor, dar care a devenit preocuparea principală a politicii externe americane.

Preşedintele american Joe Biden s-a deplasat zilele trecute în Europa, unde a participat la summit-urile anuale ale G7 şi NATO şi urmează să se întâlnească la vila La Grange din Geneva cu Putin, într-o perioadă de puternice tensiuni între cele două puteri rivale.

Comunicatul consiliului executiv al oraşului aminteşte că negocierile dintre Biden şi Putin vor avea loc după 36 de ani de la altă întrevedere istorică ce a avut loc tot la Geneva: cea dintre liderul sovietic Mihail Gorbaciov şi preşedintele american Ronald Reagan. „Summitul (de atunci) de la Geneva a fost un pas important în procesul încălzirii relaţiilor dintre cele două ţări”, au subliniat autorităţile oraşului elveţian.

Sursa foto: g4media.ro

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol