8 iunie 2022, 23:17

Totul despre Rabla pentru electrocasnice 2022. Câteva schimbări importante

Ediția 2022 a programului Rabla pentru electrocasnice va începe în data de 17 iunie, iar prima etapă se va termina pe 14 iulie, a anunțat ministrul Mediului. A doua etapă din program va fi la final de 2022. Apar schimbări importante.

Bugetul

Bugetul de anul acesta va fi de 100 milioane lei, față de 75 milioane lei în 2021. El va fi ]mp[r’it egal ]ntre cele dou[ sesiuni.

Anul trecut, mulți și-au luat vouchere, dar nu le-au folosit, astfel că s-au utilizat cam 40 de milioane lei, deci puțin peste jumătate din buget. Cei de la Mediu ar vrea ca gradul de utilizare să fie apropiat de 100% în acest an.

Prima sesiune: 17 iunie

Prima sesiune Rabla electrocasnice începe pe 17 iunie, pentru ca publicul să se poată documenta. Ministrul Tanczos Barna spune că a existat un trend ciudat în 2021: multă lume s-a înscris în program și mulți nu au folosit voucherele. „Probabil că oamenii nu s-au documentat. Anul acesta le dăm posibilitatea să facă acest lucru și să afle ce aparate sunt mai eficiente”.

Schimbări importante

O schimbare importantă este că voucher-ele emise trebuie transformate în cumpărătură în 7 zile, în loc de 15 zile ca până acum, deci cine a obținut voucher-ul trebuie să se grăbească. Condiția a fost introdusă și din cauza ratei reduse de utilizare a voucherelor în 2021.

„Prin această presiune creăm un mecanism mai eficient, iar cine s-a documentat și s-a decis trebuie să meargă în cel mult 7 zile să valorifice acest cupon prin care să reducă prețul de cumpărare”, spune ministrul.

Încă o schimbare este că NU se va mai putea solicita în diverse sesiuni voucher pentru același tip de echipament. „Au fost persoane care, practic, ocupând un loc în prima etapă, nu au lăsat alți cetățeni să se înscrie în program: au solicitat voucher, nu l-au valorificat și au revenit și în a doua etapă pentru același lucru”.

Exemplu

Anul acesta, dacă cineva a cerut voucher pentru mașini de spălat în prima etapă din program și nu l-a valorificat, nu va mai putea cere voucher tot pentru mașini de spălat în etapa a doua, ci trebuie să solicite cupon pentru alt tip de aparat.

Dispar televizoarele!

Da, ați auzit, așa este, dispar televizoarele. Principalul motiv este, poate mult prea marea popularitate a lor.

„Am eliminat televizoarele pentru că riscam să transformăm acest program într-un program doar pentru ele. Cred că anul trecut am asigurat un sprijin suficient de mare pentru televizoare”, a spus ministrul Tanczos Barna. „Succesul programului nu se poate măsura în numărul de TV-uri cumpărate”, a spus ministrul, întrebat de ce televizoarele nu mai sunt incluse în Rabla. “Succesul programului”, spune el, “ar trebui să se măsoare în numărul de lăzi frigorifice sau frigidere cumpărate. Nu cred că un astfel de program trebuie să se concentreze pe televizoare, ci pe echipamente ce ajută gospodăriile să consume mai puțin. Pe acele echipamente se va concentra programul”.

Calendarul pentru prima sesiune Rabla

Prima ediție începe pe 17 iunie ora 10, va exista o săptămână de înregistrare a beneficiarilor (oamenii să-și facă în platforma electronică conturi și urmează 3 etape pentru solicitare a voucherelor

Etapa 1 25 iunie – 1 iulie: mașini de spălat rufe, spălat vase și frigidere, buget 25 milioane lei

Etapa 2: 1 – 7 iulie, tablete și laptop-uri, buget 10 milioane lei

Etapa 3: 8 – 14 iulie, aparate de aer condiționat, aspiratoare, uscătoare de rufe, buget 15 milioane lei

Buget total pentru prima sesiune: 50 milioane lei (adică jumătate din bugetul total pe 2022)

Care este valoarea voucherelor

500 lei: laptop-uri

400 lei: mașini de spălat rufe, aparate de aer condiționat, mașini de spălat vase, frigidere, uscătoare de rufe

300 lei: tablete

200 lei: aspiratoare

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol