14 iunie 2021, 5:05

“Tradiţii sănătoase”, redescoperite într-un nou proiect european

Remediile și rețetele tradiționale preparate de bătrânii din satele din vestul țării, dar și din Ungaria au stat la baza unui nou proiect european desfășurat în cadrul Universității de Vest din Timișoara. Acestea vor fi descoperite în cadrul proiectului european “Tradiţii sănătoase – Ştiinţă pentru următoarele generaţii” care a fost lansat joi.

Proiectul este unul care se va focusa asupra tradiţiilor din regiunea transfrontalieră România-Ungaria, în mod specific judeţele Timiş şi Arad, respectiv comunitatea românilor din Ungaria. Universitatea de Vest din Timişoara şi partenerii săi vor derula activităţi de cercetare de teren în aceste regiuni cu scopul identificării unor remedii şi reţete tradiţionale, precum şi pentru relevarea gastronomiei tradiţionale”, au informat reprezentanţii Universităţii de Vest din Timişoara, potrivit Mediafax .

Princpalul coordonator al proiectului este Otilia Hedeşan, care a declarat recent că vor fi efectuate cercetări în teren în 15 sate din vestul ţării şi din Ungaria, fiind implicaţi şi studenţi. La final, va fi întocmită o hartă a locurilor în care încă se mai păstrează astfel de remedii şi reţete tradiţionale, care va fi disponibilă online, gratuit.

În următoarele luni vor avea loc câteva cercetări de teren în mai multe localităţi din această regiune.Oficial, este vorba de 15 asemenea locuri, dar probabil că, în mod real, reţeaua va fi una mai numeroasă. Ideea este de a discuta cu oamenii care sunt «profesionişti» ai acestui domeniu, se ocupă de gătit pentru sărbători, oameni binecunoscuţi în comunitate că au preocupări în acest sens. De asemenea, vom căuta şi «profesionişti» în etnofarmacie, care prepară remedii sau culeg plante medicinale. Ne dorim ca la finalul cercetărilor să avem o punere pe hartă a locurilor, numelor unde se prepară mâncăruri tipice, regionale. Ne dorim să realizăm un atlas al acestor tradiţii. Harta va fi disponibilă online”, a afirmat Otilia Hedeşan, pentru Mediafax 

Valoarea proiectului „Tradiţii sănătoase – Ştiinţă pentru următoarele generaţii” este de aproape 70.000 de euro şi va fi finalizat în luna februarie a anului viitor.

Sursă Foto: www.mediafax.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.