23 aprilie 2024, 14:08

Scade traficul către site-urile pirat de la motoarele de căutare

Actualizările recente ale algoritmului Google reduc, se pare, traficul către site-urile de piraterie, anunță Search Engine Journal. TorrentFreak a publicat un raport cu date despre traficul primit de la motoarele de căutare (și în special de la Google) în 2020 de către site-urile cu conținut piratat. Astfel, din decembrie 2019 până în noiembrie 2020, site-urile de acest au pierdut aproape o treime din traficul de la motoarele de căutare.

Traficul a înregistrat o tendință descendentă în ianuarie 2020 și a intrat în cădere liberă în mai 2020, după o scurtă creștere, când pandemia a lovit în martie. Aceste date se aliniază cu primele două actualizări principale ale algoritmului Google de anul trecut: 13 ianuarie 2020 și 4 mai 2020. Google a mai lansat o actualizare de bază a algoritmului în decembrie 2020, dar este prea devreme pentru a spune ce efect ar fi putut avea asupra site-urilor pirat.

Piratarea rezistă

În timp ce actualizarea din ianuarie 2020 a fost eficientă în scăderea traficului către site-urile pirat, actualizarea din luna mai 2020 a provocat cele mai multe daune – o scădere de 20% a traficului din căutare numai în acea lună.

Conținutul de pe site-urile cu surse torrent este ușor de găsit prin intermediul motoarelor de căutare. Acest lucru se aplică și site-urilor de streaming (vizionare în timp real) pirat cu filme și muzică. Este o metodă excelentă pentru proprietarii de site-uri de a atrage vizitatori, însă deținătorii drepturilor de autor nu sunt mulțumiți de această situație, explică TorrentFreak. De-a lungul anilor, ei au solicitat în mod repetat motoarelor de căutare să interzică site-urile pirat. Deși acest lucru nu s-a întâmplat la nivel global, site-urile ilegale au devenit din ce în ce mai puțin vizibile în paginile de rezultate ale căutărilor.

Evoluția vizitelor pe site-uri pirat (Sursa: TorrentFreak)

Sursele torrent sunt link-uri către părți din anumite fișiere găzduite de utilizatori din întreaga lume. Fișierele pot fi audio, video, documente etc. Utilizatorii introduc aceste link-uri într-o aplicație specială, care apoi identifică toate părțile fișierului răspândite în lume, le descarcă și asamblează la loc fișierul inițial. Dacă oferirea de link-uri torrent nu este o infracțiune, descărcarea și găzduirea locală a unor produse digitale fără a deține drept de autor se pedepsește în România.

În luna mai 2021, se vor produce alte schimbări la algoritmul Google de evaluare a site-urilor (Google Page Experience), anunță Mediastandard.ro. Google a declarat că, până în 2022, va introduce un indicator vizual pentru a desemna acele rezultate ale căutării care îndeplinesc toate specificațiile Page Experience.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol