29 martie 2024, 6:55

Trailere din competiția românească de la Animest.16

Scurtmetrajele din competiția românească au fost foarte diferite ca subiecte și stil, ceea ce m-a bucurat. Autorii sunt în majoritate absolvenți de facultăți de profil și aceste creații au fost parte din examenul lor final. Unele dintre ele exploatează cu succes filonul folcloric. Iată câteva trailere din program.

Programul ediției dedicate regizoarelor care au revoluționat industria filmului de animație este disponibil online și în aplicația Animest (Android și iOS). Biletele de acces pentru proiecțiile din cinema și abonamentele Animest.16 sunt disponibile la Eventbook. Pentru proiecțiile online, accesibile din întreaga țară, biletele pot fi achiziționate direct de pe platforma de streaming a festivalului.


„Born 2 Be Wild” (Raul Lile, 2020, 3 min 15 sec)

Trailer:

Mi-a plăcut acest clip amuzant în care un cuplu pensionat își regăsește dragostea după ce el și ea își amintesc de trecutul lor și încep să trăiască din nou ca la 20 de ani. Am apreciat cum o întreagă viață a acestei familii a fost comprimată în doar câteva scene.


„I Sit And Look Out” (Gábor Balázs, 2021, 10 min 09 sec)

Trailer:

O serie de scene absurde întrerupte de monologul naratorului despre o cercetare fotografică, cu un text din „Camera Lucida” de Roland Barthes. Temele se succed într-o varietate de imagini reale și suprarealiste, ce reflectă probleme sociale într-o formă artistică plină de imaginație.


„Cântec de leagăn” (Paul Mureșan, 2020, 4 min)

Trailer:

Primul scurtmetraj românesc în afara competiției are o atmosferă sumbră și evocă folclorul românesc, pe fundal fiind Maria Tănase cu un cântec de leagăn cu versuri cel puțin bizare („Nu te teme de moroaie / Cârtiţoi și cârtiţoaie / Că le dă maica bătaie”). Mesajul este că oamenii tind să se rănească reciproc (soțul și soția, în acest caz), lăsând răni de lungă durată, iar acest lucru se întâmplă adesea chiar în familie.


„O viață pierdută” (Marian Poiana, 2021, 15 min)

Trailer:

Al doilea scurtmetraj românesc în afara competiției este o poveste inspirată de nuvela omonimă a lui Ioan Slavici, o animație cu accente de film noir și o atmosferă care mi-a adus aminte de „Blade Runner” și de valul steampunk SF. Incapabilă să treacă peste durerea iubirii neîmpărtășite, Sevasta cade pradă propriilor dependențe și tendințe suicidare, iar din acel moment viața ei se transformă într-o înșiruire de evenimente tragice.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol