16 aprilie 2024, 17:21

Trăim în epoca tehnologiei avansate, dar nu reușim să descoperim secretul strămoșilor – 5 Tehnologii antice „minune”

Deși de multe ori se induce ideea că oamenii din antichitate erau subdezvoltați, noi descoperiri arheologice, contrazic această ipoteză și arată faptul că erau mult mai civilizați și dezvoltați decât se credea inițial.

Cu ajutorul ultimelor cercetări arheologice, descoperim că grecii, romanii, dar și alte civilizații antice, foloseau destul de mult tehnologia, pentru a-și simplifica existența. În ceea ce privește cunoștințele lor în domeniu, probabil nu vom afla niciodată de unde le-au căpătat și cum, însă, ne putem bucura de 5 tehnologii antice, care dovedesc că vremurile de mult apuse, încă ascund mistere greu de deslușit.

  • 1. Cele mai vechi frigidere, care au aparținut persanilor.

Denumite „yakhchal”, frigiderele antice, constau în depozitarea gheții în puțuri, în mijlocul deșertului. Ca și acum, acestea erau folosite pentru păstrarea mâncării la rece, fără a se altera. Acestea erau ca niște domuri mari, circulare, făcute din cărămizi de lut. Cu o înălțime de 18 metri, domul deținea și un spațiu subteran, cu un volum de aproximativ 500 metri cubi.

De asemenea, pereții aveau undeva la 2 metri grosime și erau construiți dintr-un mortar special, din nisip, lut, albușuri de ouă, var nestins, păr de capră și cenușă. Erau rezistente la transferul de căldură și impenetrabile.

Sursa: incredibilia.ro

  • 2. Șurubul lui Arhimede

Mașinăria era folosită în majoritatea cazurilor pentru irigații și formată dintr-un șurub plasat într-o țeavă goală pe dinăuntru.

Mașinăria există și în timpurile noastre, însă, este operată cu un motor. Pe măsură ce șurubul începe să se răsucească, capătul inferior al dispozitivului ridică apa. Apoi, apa este împinsă spre vârful șurubului cu ajutorul elicoidului, până când iese prin capătul superior al dispozitivului.

Sursa: incredibilia.ro

  • 3. Hipogeul Hal Saflieni

Minunea a fost construită în Malta și are niște proprietăți acustice incredibile. Această structură amplifică vocile, iar anumite frecvențe rezonează suficient de tare pentru a fi simțite în tot corpul.

Cunoscută și drept „Camera Obscură”, acesta este o încăpere funerară subterană veche de 6.000 de ani, situată pe insula mediteraneană Malta. Arheologii cred că această structură a fost construită de către oamenii din Malta și Gozo în jurul anului 4.000 î.e.n. Era folosită în scopul desfășurării unor ritualuri.

„Simți ceva care vine din altă lume, o senzație pe care nu o poți defini și ești pur și simplu transfigurat”, a afirmat Richard Storm, critic de artă și arhitectură.

Sursa: incredibilia.ro

  • 4. Cel mai rezistent beton din toate timpurile- BETONUL ROMAN

Mai durabil și mai ecologic, betonul roman, folosit de aceștia cum 2.000 de ani a reușit să uimească până și experții prin longevitatea construcțiilor antice.

În cele din urmă, cercetătorii, conduși de geologul Marie Jackson, de la Universitatea din Utah, au reușit să studieze procesele chimice implicate în fabricarea betonului folosit de romanii antici.

Au descoperit că acesta are niște proprietăți uimitoare. Betonul romanilor este mai durabil decât cimentul modern și devine din ce în ce mai rezistent odată cu trecerea timpului.

„Romanii au creat un beton tare ca stânca, ce beneficiază de pe urma schimburilor chimice cu apa de mare”, a spus Jackson.

Sursa: incredibilia.ro

  • 5. Oțelul antic de Damasc.

Cu o bună reputație , acesta era folosit pentru a face lame, care se știa că puteau tăia aproape orice. De asemenea, era folosit în mare parte de războinici, devenind celebru, atunci când cruciații au sosit în Orientul Mijlociu, la începutul sec. al XI-lea.

Oțelul de damasc putea fi recunoscut foarte ușor, datorită tiparului caracteristic, asemănător valurilor, de pe lame. Acesta a dispărut odată cu apariția armelor de foc, chiar dacă la câteva secole mai târziu au încercat să redescopere oțelul prin inginerie inversă, secretul a rămas bine ascuns.

Sursa: incredibilia.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol