12 septembrie 2023, 14:21

Transfuziile de sânge încetinesc procesul de îmbătrânire. Poveștile cu vampiri nu erau degeaba

Se pare că vampirii au avut dreptate de la bun început. Cercetătorii au evidențiat recent potențialul remarcabil al unui nou tratament în lupta împotriva îmbătrânirii: sângele persoanelor  tinere, scrie StudyFinds.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Duke, alăturarea sistemelor circulatorii ale unui șoarece tânăr și ale unui șoarece bătrân poate întârzia îmbătrânirea la nivel celular și poate prelungi durata de viață a șoricelului mai în vârstă cu până la 10 procente.

Autorii studiului de la Duke Health au descoperit următorul lucru: cu cât sistemele circulatorii ale animalelor au fost combinate mai mult timp, cu atât efectele antiîmbătrânire au durat mai mult după ce au fost separate.

Calea spre noi tratamente

Studiul indică faptul că indivizii mai tineri pot poseda componente specifice în sângele lor care contribuie la vitalitate. Dacă sunt identificați, acești factori ar putea deschide calea pentru tratamente care să accelereze vindecarea, să întinerească organismul și, eventual, să adauge ani la viață.

„Aceasta este prima dovadă că procesul, numit parabioză heterocronică, poate încetini ritmul de îmbătrânire, care este asociat cu prelungirea duratei de viață și a sănătății”, spune Dr. James White, autorul principal al studiului și profesor asistent la departamentele de medicină și biologie celulară de la Facultatea de Medicină a Universității Duke și la Centrul de Îmbătrânire Duke, într-un comunicat al universității.

Parabioza heterocronică presupune fuzionarea chirurgicală a două animale de vârste diferite pentru a împărți un singur sistem circulator. Scopul principal a fost acela de a discerne dacă beneficiile acestui proces sunt temporare sau mai durabile.

Anterior, cercetările de la Duke și de la alte instituții au observat efecte antiîmbătrânire la șoarecii mai bătrâni după trei săptămâni în care au împărțit circulația cu șoarecii mai tineri. Acești șoareci mai în vârstă au prezentat o activitate sporită, iar țesuturile lor au dat semne de întinerire.

„Gândul nostru a fost: dacă observăm aceste efecte antiîmbătrânire în trei săptămâni de parabioză, ce se întâmplă dacă ducem acest lucru la 12 săptămâni”, spune Dr. White. „Aceasta reprezintă aproximativ 10% din durata de viață a unui șoarece de trei ani”.

Experiment

Experimentul a utilizat șoareci tineri la patru luni și șoareci mai în vârstă la doi ani.

Șoarecii mai în vârstă au prezentat funcții fiziologice îmbunătățite și au trăit cu 10 la sută mai mult decât omologii lor care nu au fost supuși procedurii după o perioadă de separare de două luni. Procesul a scăzut semnificativ vârsta epigenetică a sângelui și a țesutului hepatic la șoarecii mai în vârstă și a indus modificări ale expresiei genice care contracarează îmbătrânirea. Aceste modificări se aseamănă cu beneficiile observate în cazul măsurilor de prelungire a duratei de viață, cum ar fi limitarea aportului caloric. Efectele de întinerire au persistat chiar și la două luni după separare.

Dacă ar fi aplicată la măsurarea vârstei umane, expunerea la parabioză ar fi asemănătoare cu împerecherea unei persoane de 50 de ani cu una de 18 ani timp de aproximativ opt ani, adăugând potențial opt ani la viața persoanei mai în vârstă

Cu toate acestea, dr. White a subliniat că obiectivul experimentului nu a fost acela de a sugera schimbul de sânge pe termen lung între oameni tineri și bătrâni, subliniind preocupările etice și practice evidente. El a menționat, de asemenea, că alte tehnici anti-îmbătrânire, cum ar fi restricția calorică, au arătat rezultate mai promițătoare în ceea ce privește prelungirea vieții la șoareci.

„Lucrarea noastră indică necesitatea de a explora ce factori din circulația sângelui tânăr provoacă acest fenomen antiîmbătrânire. Am demonstrat că această circulație comună prelungește viața și sănătatea șoarecilor mai în vârstă, iar cu cât expunerea este mai lungă, cu atât schimbările sunt mai permanente”, notează dr. White. „Elementele care determină acest lucru sunt cele importante, iar acestea nu sunt încă cunoscute. Sunt proteine sau metaboliți? Sunt celule noi pe care le furnizează șoarecele tânăr sau pur și simplu șoarecele tânăr tamponează sângele vechi, proîmbătrânire? Aceasta este ceea ce sperăm să aflăm în continuare.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol