9 mai 2021, 23:29

Transpirația, posibil ”combustibil” pentru ceasurile inteligente

O echipă de cercetători de la Universitatea de Științe din Tokyo explorează posibilitatea utilizării transpirației pentru a alimenta bateriile ceasurilor inteligente. Deoarece aceste obiecte sunt în permanență în contact cu pielea noastră, utilizarea transpirației pentru a reîncărca bateria ar fi o soluție deosebit de interesantă. Ideea este că transpirația conține un element chimic care ar putea genera energie: lactatul, sare a acidului lactic.

Pentru a folosi acidul lactic conținut în transpirație, oamenii de știință au dezvoltat un fel de bandaj de hârtie hidrofugă pe care sunt așezate mai multe celule biocombustibile. Acestea conțin o enzimă care reacționează chimic atunci când intră în contact cu lactatul conținut de sudoare. Acest lucru provoacă un curent electric, care este colectat cu o pastă conductivă de carbon.

Nu este prima dată când cercetătorii au încercat să folosească lactatul din transpirație ca biocombustibil pentru a alimenta o bio-baterie. Dar design-ul cercetătorilor de la Universitatea din Tokyo se pretează producției profitabile de masă. Acest design depășește neajunsurile dispozitivelor anterioare, care utilizează lactat sudoripar. În plus, eficiența proiectului propus este mai mare decât cea a celulelor de biocombustibil create anterior.

Oamenii de știință au reușit să alimenteze diferite obiecte portabile pentru o anumită perioadă de timp, datorită dispozitivului lor de alimentare cu energie electrică. Celulele de biocombustibil ar putea genera o tensiune de 3,66 V și o putere de ieșire de 4,3 mW. Conceptul trebuie totuși perfecționat, dar, pe termen lung, este posibil ca transpirația noastră să poată alimenta biocelulele diferitelor obiecte conectate. Condiția este… să transpirăm mult.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.