20 ianuarie 2023, 1:04

Trecerea de la grupurile sceptice și antivaccinare COVID la propaganda rusă, ca fenomen european

Publicația din Ungaria 24.hu descrie modificările mediului de dezinformare din Europa, în actualul context, explicând de ce s-a ajuns aici. Fostele grupuri „anticovid” sau „antivaccin” de pe rețelele sociale își schimbă agenda, concentrându-se pe invazia rusă. O teorie a conspirației o alimentează pe cealaltă.

Există o logică în spatele acestei mișcări care afirmă: ești înșelat chiar și acum, încă ești înșelat, înainte erai înșelat despre coronavirusul, acum, ești despre război.

Mai este un motiv, acela că Rusia a răspândit în mod activ informații false cu privire la vaccinarea cu „vaccinurile occidentale”, cu scopul de a-și sprijini propriul vaccin Sputnik V.

„Există, de asemenea, un puternic sentiment antioccidental, agravat de lipsa de încredere în politica centrală și în mass-media”, scrie sursa citată de Science +.

”Aceste expuneri au un fundament ideologic comun și, în plus, grupurile care urmăresc deja ideologii extreme au o probabilitate mai mare să alunece spre opinii antioccidentale”, afirmă Péter Krekó, sociopsiholog și profesor asociat doctor habil la Facultatea de Pedagogie și Psihologie de la Universitatea Eötvös Loránd.

Precum o poveste populară frumos construită, logica conspirației poate încadra orice eveniment nou în povestire. Nu sare de la un eveniment la altul, ci le țese împreună pentru a crea o viziune complet separată asupra lumii, în care totul este interconectat.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol