16 iulie 2024, 0:38

Trei elevi români, premiul I la cel mai mare concurs de codare on-site din Europa

Trei elevi din clasa a XII-a au obţinut Premiul I şi s-au clasat pe locul 23 la nivel global în cadrul celei de-a 38-a ediţii a Cloudflight Coding Contest (CCC), cel mai mare concurs de codare on-site din Europa.

Alex Croitoriu, Alexandru Cocuţ şi Robert Popa sunt tinerii pasionaţi de informatică din Iaşi care au performat în cadrul competiţiei internaţionale de programare pe echipe.

Aceşti trei elevi au participat la categoria Open din concurs, unde au reuşit să rezolve şase probleme de programare competitivă. Un aspect interesant al acestui concurs este că, pentru a trece la o altă problemă, participanţii trebuie să o rezolve pe cea curentă, fără a avea acces la toate cerinţele în acelaşi timp, scrie Ziarul de Iași.

Aceştia s-au pregătit lucrând probleme din anii trecuţi şi făcând simulări pe site-ul oficial al competiţiei. În cadrul CCC, aceştia au funcţionat ca o adevărată echipă, lucrând în paralel problemele pe care le primeau. Au împărţit sarcinile între ei, fiecare abordând o parte a problemei, pentru ca apoi să le unească şi să creeze codul final.

Toţi trei sunt elevi în clasa a XII-a şi studiază profilul Matematică-Informatică. Robert Popa învaţă la Colegiul Naţional din Iaşi şi spune că această performanţă este o confirmare a faptului că prin muncă poate obţine ceea ce îşi doreşte.

„Pentru mine, înseamnă un început în forţă al anului şcolar, pentru că am decis să mă ambiţionez şi să am rezultate mai bune”, menţionează acesta. Robert a povestit pentru „Ziarul de Iaşi” că pasiunea pentru informatică a apărut încă din clasa a V-a.

„Atunci, noi făceam doar TIC, iar doamna profesoară ne-a întrebat dacă vrem să rămânem după ore să ne arate câteva lucruri în plus. Am rămas şi am fost foarte interesat. Apoi, am aflat de Centrul de Excelenţă la Informatică, am fost, am văzut că înţeleg foarte repede acele noţiuni şi mi-am dat seama că aceasta este pasiunea mea”, povesteşte elevul.

Alex Croitoriu şi Alexandru Cocuţ studiază la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi. Despre Premiul I la CCC, Alex spune că este rezultatul dedicării pentru algoritmică.

„Concentrarea, brainstorming-ul intens în timpul concursului şi poate puţin noroc ne-au adus acest rezultat. Sunt recunoscător pentru premii şi experienţa câştigată, dar mai ales pentru respectul organizatorilor şi al celorlalţi participanţi pe care am reuşit să-l câştigăm prin această performanţă”, spune tânărul de clasa a XII-a. A cunoscut cu adevărat informatica în liceu, chiar dacă a luat contact cu tehnologia încă din copilărie.

„Am ştiut că vreau să învăţ skill-uri folositoare în domeniu, dar am reuşit să ma ambiţionez abia în clasa a IX-a, când am intrat la un liceu cu profil Matematică-Informatică intensiv informatică. Baza informaţională de la primele ore de informatică şi puţin efort din partea mea m-au ajutat să mă dezvolt şi să devin autodidact”, explică Alex Croitoriu.

Cea de-a 38-a ediţie a Cloudflight Coding Contest a avut loc pe 20 octombrie 2023 şi a reunit 4.981 de participanţi în 48 de locaţii din 15 ţări. Competiţia destinată elevilor şi studenţilor din regiunea Iaşi a avut loc la Facultatea de Informatică.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol