29 martie 2024, 15:22

Trei filme românești de văzut pe Netflix

Poate că te-ai cam săturat de scenariile filmelor de Crăciun, pline de clișee și previzibile, și vrei să-ți ții neuronii în mișcare. Așa că noi am făcut o „razie” pe Netflix și ți-am ales din multitudinea de titluri românești (trăiască filtrul!) câteva care ni s-au părut deștepte.

Poate nu cele mai noi, dar pe sufletul nostru.

Poate nu le-ai văzut. Încă.

Charleston. Scor IMDB: 6,9

V-am avertizat. Nu sunt poate cele mai noi. Dar merită. Charleston vine din 2018, și este cel mai recent film al lui Andrei Crețulescu. O distribuție bună, cu Șerban Pavlu și Radu Iacoban pe afiș, un scenariu de zile mari, cu bruște modificări de comportament, fac din „Charleston” un râu care curge la vale din ce în ce mai repede către o Niagară care rupe tot.

Un film de stare despre vindecare, regăsire, șanse și experiențe traumatizante, nominalizat la numeroase premii internaționale, dar și acasă, la Gopo.

A, da. Dacă nu îl iubiți încă pe Șerban Pavlu, o veți face de acum încolo.

Subiect. La câteva săptămâni după moartea soției sale, Ioana, și în seara în care împlinește 42 de ani, Alexandru are parte de un „cadou” cel puțin bizar: vizita mai tânărului Sebastian, care pretinde că a fost iubitul Ioanei în ultimele cinci luni… mai mult sau mai puțin. „Charleston” este povestea dulce-amară a unui triunghi amoros absurd, „format” din doi bărbați și femeia pe care au pierdut-o amândoi.

 

Complet necunoscuți. Scor IMDB: 7,8

Dacă aveți Netflix-ul setat în engleză îl găsiți la “Perfect strangers” (2021). Are replici, ritm, întorsături de situație, comedie, dramă deși are acțiunea plasată într-o sufragerie. Plus o interpretare impecabilă din partea unor actori foarte populari. Anca Dumitra, Andreea Grămoșteanu, Leonid Doni, Ada Galeș, Gabriel Răuță, Alexandru Conovaru, Adrian Ștefan. Regia – Octav Strunilă.

Este genul de film pe care l-ai vedea cu telecomanda în mână, pentru a relua unele pasaje și situații. Ca o prăjitură bună, pentru care alegi o liguriță cât mai mică, pentru că știi că la un moment dat se va termina și îți va părea rău.

A, da. Atenție mare la telefoane!

Subiect. Într-o seară, la un pahar de vin, 7 prieteni (soț-soție, iubiți, amici), intră într-un joc periculos: pun telefoanele pe masă și cad de acord ca la tot ce primesc în acea seară – apeluri, SMS-uri, mesaje whatsapp, emailuri – să răspundă pe speaker sau să citească cu voce tare. De aici… totul o ia razna.

 

Secretul fericirii. Scor IMDB: 7,6

Da, încă un film “de sufragerie”. Trei personaje. Monologuri și situații ciudate. Un triunghi amoros…nu spunem clasic, pentru că…veți vedea… În distribuție îi întâlnim pe Vlad Zamfirescu, Irina Velcescu, Theo Marton iar același Vlad Zamfirescu asigură regia (la debut). Filmul a fost nominalizat la trei categorii Gopo.

Filmul se joacă în mod constant cu așteptările publicului; dintr-o conversație banală între prieteni, se ajunge la o situație tensionată, mereu vine câte un detaliu care schimbă totul și te ține atent.

A, da. Pe mine câteodată Vlad Zamfirescu mă sperie. În sensul bun, desigur!

Subiect. Într-o seară între prieteni, Tom îşi împinge soţia şi amicul în situaţii mai mult decât absurde, căutând să-i facă să dezvăluie secrete bine păzite. Astfel, cei doi prieteni descoperă că fericirea cuiva este posibilă doar dacă altcineva este nefericit. Pentru că resursele de fericire sunt limitate.

 

 

 

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol