4 mai 2024, 20:01

Trei piese memorabile difuzate de TVR Cultural la 100 de ani de la nașterea lui Liviu Ciulei

În prima săptămână din luna iulie, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească trei piese de teatru memorabile, regizate de marele Liviu Ciulei: „O scrisoare pierdută”, „Gin Rummy” și „Hamlet”.

În 7 iulie, se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui Liviu Ciulei (7 iulie 1923), unul dintre cei mai importanți regizori români de teatru.

„O scrisoare pierdută”

Miercuri, 5 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural difuzează comedia nemuritoare „O scrisoare pierdută”, a lui Ion Luca Caragiale, un spectacol în regia lui Liviu Ciulei, din anul 1982, preluat de la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra”.

Piesa se bucură de o distribuție de excepție: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Fory Etterle, Petre Gheorghiu, Dem Rădulescu, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Jean Reder, Simion Hetea, Ștefan Bănică, Aurel Cioranu.

Regizorul Liviu Ciulei a pus în scenă pentru prima dată „O scrisoare pierdută” la Teatrul Bulandra în 1972, cu Toma Caragiu în rolul lui Ștefan Tipătescu, Rodica Tapalagă în rolul Zoei Trahanache, iar în rolul lui Agamiță Dandanache era Ciulei. În versiunea din 1982, întrucât  Toma Caragiu murise la cutremurul din 1977, iar Rodica Tapalagă nu mai juca la Bulandra, rolul lui Tipătescu a fost jucat de Victor Rebengiuc, iar rolul Zoei, de soția sa, Mariana Mihuț. În rolul lui Dandanache – Fory Etterle.

Liviu Ciulei a plecat din România în 1980, pe fondul cenzurii comuniste, iar munca sa nu mai putea fi popularizată cu ușurință. Ca să scape de cenzură, spectacolul lui Ciulei a fost filmat pe ascuns, într-o noapte, preluarea nefiind trecută în scriptele Televiziunii Române. A fost adus public în sală, iar filarea s-a făcut pe răspunderea lui Tudor Vornicu, redactor-șef al Direcției Programe.

„Gin Rummy”

Apoi, în 7 iulie, de la ora 17.05, TVR Cultural le aduce telespectatorilor spectacolul „Gin Rummy”, după piesa lui Donald Coburn, cu Clody Bertola și Petre Gheorghiu, în regia lui Liviu Ciulei, spectacol preluat de la Teatrul „Bulandra”, în anul 1991.

„The Gin Game” este o piesă în două acte, scrisă de Donald L. Coburn, care a avut premiera la American Theatre Arts, Hollywood, în septembrie 1976, în regia lui Kip Niven. A fost prima piesă scrisă de Coburn și i-a adus autorului un premiu Pulitzer pentru teatru, în 1978.

Piesa este despre doi vârstnici care se află la un sanatoriu – Weller Martin și Fonsia Dorsey. Cei doi se împrietenesc treptat, pe măsură ce Weller o învață pe Fonsia să joace gin rummy, care ajunge să câștige mereu. Jocurile lor îi duc la discuții despre familiile și viețile lor, încercând să-și expună reciproc slăbiciunile.

Piesa a fost jucată pe scena Teatrului „Bulandra” în 1980, chiar înainte ca Liviu Ciulei să părăsească România.

„Hamlet”

Vineri seară, 7 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural difuzează un spectacol celebru al lui Liviu Ciulei, din anul 2001, „Hamlet”, al lui William Shakespeare, în traducerea Ninei Cassian, cu o distribuție de excepție, pus în scenă la „Bulandra”.

Drama tânărului Hamlet, neliniştitul prinţ al Danemarcei, care caută adevărul şi răzbunarea pentru moartea tatălui său, este adusă în faţa publicului de actorii Marcel Iureş (Hamlet), Victor Rebengiuc (Claudius), Valeria Seciu (Gertrude), Irina Petrescu (actriţa principală), Ion Cocieru (actorul principal şi fantoma regelui), Ion Pavlescu (Polonius), Adriana Titieni (Ofelia), Ştefan Bănică jr. (Laertes), Andrei Aradits (Horaţiu), Răzvan Vasilescu (Rosencrantz), Cornel Scripcaru (Guildenstern), Petre Lupu (Osric), Mihai Constantin (groparul), Adrian Ciobanu (al doilea gropar), Şerban Pavlu (Marcellus), Gheorghe Ifrim (Bernardo), Costel Caşcaval (Francisco), Igor Chistol (Fortimbras), Valentin Popescu (Voltimand), Mihai Cibu (Cornelius), Mircea Gogan (marinarul), Silviu Geamănu (preotul), Alina Brezunţeanu şi Oana Tudor (doamnele de onoare), Alina Elena Dărvăreanu şi Răzvan Postolache (muzicanţi).

„Punerea în scenă la Teatrul „Bulandra” a spectacolului „Hamlet”, în anul 2000, a fost o alegere provocată de mai mulți factori: în primul rând, justificată sau nejustificată, o afecțiune pe care o am pentru Teatrul „Bulandra” și pe care am purtat-o în mine în momente de vârf ale teatrului, în momente grele, în diferite perioade, și justificată și de faptul că „Hamlet” este una dintre operele cele mai însemnate ale literaturii dramatice universale. Poate, nu știu dacă nu cumva cea mai complexă, cea mai deschizătoare de drumuri, din anul 1600 până azi.

Am ales „Hamlet”, pentru că este o piesă mare ca o simfonie, este, pentru cel care încearcă să o realizeze, o întrecere cu el însuși, nu se reduce la a-ți aplica cunoștințele profesionale. Cu cât o piesă este mai mare, cu atât sub frază există mai multe sectere. Descifrarea acestor subtexte, cum se cheamă în mod obișnuit, în „Hamlet” este infinită (…) și depinde de capacitatea noastră de a le descifra, cât mai multe dintre ele, niciodată toate”, spunea Liviu Ciulei.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol