30 decembrie 2022, 22:18

Trei rachete lansate spre Israel dinspre Liban. Armata israeliană atacă tunelurile săpate de Hamas

Armata israeliană a confirmat joi că trei rachete au fost lansate dinspre teritoriul libanez spre Israel, dar din fericire acestea au aterizat în Marea Mediterană.

Se pare că rachetele au fost lansate de militanți palestinieni din regiune și nu de mișcarea șiită libaneză Hezbollah, principalul inamic al Israelului de la frontiera de nord. Există informații că membri ai forțelor locale de securitate i-ar fi prins pe cei care au lansat rachetele din orașul Tir (Tyre), din sudul Libanului, scrie ynetnews.com.

O sursă palestiniană a confirmat pentru ziarul libanez A-Nahar că o organizație palestiniană este responsabilă pentru lansarea rachetelor dinspre Liban. ”Au vrut să trimită un mesaj că rezistența e una singură – în Liban și în Palestina”, a declarat sursa, potrivit ynetnews.com.

Localnicii din regiune au declarat că au auzit o explozie puternică, dar că sirnele de alertă nu au pornit. Nu este pentru prima oară când grupări din Liban lansează atac spre Israel, s-a mai întâmplat și în timpul războiului din Gaza din 2014.

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a ordonat joi o „întărire masivă” a forţelor de securitate în oraşele mixte israeliene, unde convieţuiesc evrei şi arabi, pentru a combate violenţele din ultimele zile, informează AFP, citată de agerpres.ro.

Violenţe au izbucnit în oraşele iudeo-arabe din Israel de la declanşarea, luni, a ostilităţilor între Israel şi mişcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza.

La Lod, oraş de lângă Tel Aviv, tensiunea a sporit între tineri arabi şi grupuri de evrei extremişti, cu ciocniri, maşini incendiate, lansări de pietre şi de cocteiluri Molotov. Aceste violenţe l-au determinat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să declare acolo „starea de urgenţă”.

Oraşele mixte din nordul Israelului, mai ales Akko, sunt şi ele scena unor violenţe, despre care editiadedimineata.ro a relatat deja.

„Violenţa din interiorul Israelului a atins niveluri inegalabile după mai multe decenii”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei israeliene Micky Rosenfeld într-un interviu pentru AFP, precizând că mai multe sute de persoane au fost arestate începând de luni.

Grupările din Gaza au continuat atacurile intense în cursul seriide joi, țintind centrul Israelului, inclusiv aeroportul internațional Ben Gurion și orașele din sud, Ashkelon și Ashdod.

O rachetă a aterizat în orașul Ramle, în apropierea aeroportului, localitate mixtă, în care trăiesc evrei și arabi și scena unor  violențe care s-au extins și în alte zone ale țării.

Aerportul Ben Gurion a anunțat joi că nu sunt autorizate aterizări și că zborurile au fost redirecționate spre aeroportul Ramon, din deșertul Arava, în apropierea stațiunii sudice Eilat.

Operatori de zbor străini au decis să anuleze zboruri către Israel, de teama atacului continuu cu rachete dinspre Gaza. După British Airways, Virgin Atlantic, Lufthansa, Iberia și companii americane, care au anulat toate zborurile, compania greacă Aegean Airlines a anunțat și ea că își suspendă zborurile către Israel din cauza situației din această țară, informează ynetnews.com.

UPDATE

Trupe israeliene au intrat în Fâşia Gaza în cadrul operaţiunii militare în curs împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas, a anunţat vineri armata, transmite AFP, preluată de agerpres.ro.

„Aviaţia israeliană şi trupele terestre desfăşoară un atac în Fâşia Gaza”, a declarat armata într-un mesaj scurt.

Întrebat de AFP, purtătorul de cuvânt al armatei, Jonathan Conricus, a confirmat că soldaţi israelieni au pătruns în enclava palestiniană.

UPDATE

O ciudățenie, în plină escaladare a tensiunilor. După ce a anunțat prezența soldaților săi în Fâșia Gaza, armata israeliană a dezmințit informația după câteva ore, invocând ”o problemă de comunicare internă”.

”Aviația israeliană și trupele la sol lansează actualmente un atac în Gaza”, a anunțat inițial armata într-un mesaj scurt. După numai două ore, purtătorul de cuvânt al armatei a dat asigurări ”că nu există actualmente trupe în Fâșia Gaza”,  explicând că operațiunile erau lansate dinspre exteriorul teritoriului Fâșiei.

Tzahal, armata israeliană, a trimis tancuri și vehicule blindate de-a lungul enclavei palestiniene. În noaptea de joi spre vineri, aviația israeliană și-a continuat bombardarea țintelor Hamas.

Vineri dimienață, Times of Israel relatează că aproximativ 160 de aeronave care zburau simultan au lansat un atac masiv asupra rețelei de tuneluri săpate de Hamas pe sub orașul Gaza. A fost cel mai puternic atac israelian lansat de la începutul violențelor israelo-palestiniene.

Potrivit armatei israeliene, această campanie aeriană a durat circa 40 de minute și în timpul ei au fost lansate circa 450 de rachete au fost lansate în direcția a 150 de obiective din nordul Fâșiei Gaza. Urmează să fie determinată dimensiunea pagubelor provocate infrastructurii subterane, despre care purtătorul de cuvânt al armatei a spus că este un obiectiv strategic al Hamas.

 

Sursa foto: ynetnews.com (forțe armate israeliene la granița cu Libanul)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol