19 aprilie 2024, 10:03

Trei rețete din cămara bunicii

Dragi gospodine, suntem în plin sezon de pus conserve și murături și cu toții știm că acum este momentul pentru a face provizii. Piețele s-au ticsit de borcane, borcănașe, sticle, pungi simple sau cu fermoar, care așteaptă să fie umplute cu cele mai gustoase bunătăți.

Vă propunem o scurtă carte de bucate virtuală cu acele conserve pentru iarnă de care aveți nevoie pentru o cămară plină, luate direct din caietul bunicii, 100% naturale și fără conservanți.

Suc de roșii fără conservanți

Image: 05470, Credit line: profimedia.cz

Pentru a face suc de roșii în ziua de astăzi nu este atât de greu; ai nevoie doar de un storcător manual de roșii sau chiar și o mașină de tocat carne care să aibă accesoriu pentru suc de roșii.

Ingredientele de care ai nevoie:

– Roșii bine coapte, sare, opțional frunze de țelină, busuioc, pătrunjel, zahăr sau miere.

Mod de preparare:

Roșiile bine coapte se spală, se taie în două, sau în trei dacă sunt mai mari, și li se scot partea albă din interior după care se dau prin storcătorul manual de roșii.
După ce am obținut sucul de roșii, fără pielite și sâmburi, îl punem într-un vas, fie de tuci, gen ceaun, fie într-o oală cu fund dublu pe care îl așezăm pe aragaz, la foc mediu ca să scadă apa și să ajungă sucul la consistența dorită. Cu câteva minute înainte de a-l opri din fiert adaugăm sare după gust (aproximativ o lingură de sare la sucul obținut din 3 kg de roşii) și amestecăm.
Când sucul a ajuns la consistenţa dorită, adică a scăzut suficient de mult apă cât să fie pe placul vostru, mai gros sau mai subțire. Luăm vasul de pe foc și așa fierbinte cum este turnăm sucul în borcane sterilizate în prealabil în cuptor, sub care am așezat un suport rece, metalic (pentru a nu crăpa borcanele) și închidem etanș, cu capacele potrivite.
Întoarcem borcanele cu gura în jos, le acoperim cu o pătură și le lăsăm la temperatura camerei să se răcească lent, până a doua zi. În felul acesta are loc și procesul de sterilizare a sucului în borcane și putem să îl păstrăm fără grijă în cămară peste iarnă.

Conopidă murată în saramură de oțet fără conservanți

Conopida murată pentru iarnă în saramură cu oțet este un adevărat deliciu, chiar dacă nu este o rețetă atât de populară precum cea de gogonele sau castraveți murați. Rețeta de conopidă murată la oțet și saramură pentru iarnă este foarte ușoară și nu conține conservanți.

Ingredientele de care ai nevoie:

– 1kg de conopidă desfăcută în buchețele, 2-3 frunze de dafin, 4-5 fâșii de hrean, un ardei iute, 7 căței de usturoi, 10-11 rondele de morcovi, 3 bețe uscate de mărar, 3 crenguțe de cimbru uscat. Pentru saramură aveți nevoie de 25 de grame de sare neiodată la fiecare litru de apă și o lingură de oțet de masă simplu.

Mod de preparare:

Se curăță conopida de frunze și se îndepărtează cotorul cu un cuțit ascuțit. Se desfac buchețelele de conopidă, unul câte unul. Se pun buchețelele de conopidă într-o strecurătoare și se spală bine sub jet de apă rece. Se îndepărtează micile impurități care rămân. Între timp, se pregătesc și celelalte ingrediente. Se curăță cățeii de usturoi, morcovul și hreanul și se taie morcovul în rondele și hreanul fâșii.
Într-o cratiță, se pun câte 25 grame de sare la fiecare litru de apă. Se lasă să clocotească circa cinci minute, după care se stinge focul și se lasă deoparte pentru 4-5 minute. Se așază borcanele cu conopidă pe o tavă de inox pentru a nu se sparge atunci când pun saramura fierbinte. Se toarnă saramura în fiecare borcan până ce toate au fost pline ochi. Saramura rămasă se păstrează pentru a doua zi. Se lasă borcanele acoperite parțial cu capace. Procesul de fermentație va începe, iar la suprafață se va forma o spumă pe care nu trebuie să o îndepărtați. A doua zi, se pune câte o lingură de oțet de masă la fiecare borcan de 1,7 litri. Dacă se folosește un borcan de 3 litri se pun câte două linguri de oțet. Se completează cu saramura rece rămasă în cratiță. Se înfiletează ermetic capacele borcanelor și se mută conopida murată în pivniță. În primele zile de fermentație moarea se va tulbura. După aproximativ trei săptămâni, zeama se va limpezi.
După rețeta de mai sus, conopida murată la borcan va fi gata în 5-6 săptămâni. Va fi acră exact cât este nevoie și foarte aromată.

Castraveți la oțet fără conservanți

Ingredientele de care ai nevoie:

– 5kg de castraveți proaspeți, 1 litru de oțet, 3 litrii de apă, 4 linguri de sare, 8 linguri de zahăr, 2-3 frunze de dafin, o legătură de țelină frunze, 2-3 morcovi, 2-3 cepe, ardei iute, semințe de muștar, 2-3 rădăcini de hrean, bețe de mărar uscat, o căpățână mică de usturoi.

Mod de preparare:

Ceapă se taie rondele, usturoiul se curăță și se zdrobește, hreanul se curăță și se taie fâșii, morcovul se taie rondele.
Oțetul cu apa, cu sarea, zahărul și frunzele de dafin se pun la fiert, când clocotește se adaugă castraveții. Nu se lasă mult, doar cât își schimbă culoarea. Țelina se opărește la rândul ei. În borcanele uscate și curate se pun rondele de ceapă, 1-2 căței de usturoi, morcov, țelina și apoi castraveții.
Adăugați fâșii de hrean și puneți câțiva ardei iuți. Deasupra adăugați și semințe de muștar, precum și mărar uscat.
Se așază pe linguri și cuțite de inox și se toarnă oțetul clocotit.
Se pune imediat capacul și se așază cu gura în jos. Se acoperă cu pături și se lasă 2-3 zile, să se răcească în liniște.
Borcanele se pot desface după 48 de ore, dar ideal este să stea măcar o săptămână înainte de consum.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol