26 mai 2024, 2:49

Climatolog: În anii următori ne putem aştepta la ierni din ce în ce mai blânde

Iarna trecută este considerată cea mai călduroasă din istorie, cu temperaturi ridicate, iar primăvara aceasta se anunţă capricioasă, cu alternanţe de temperatură.

Climatologul Marius Lungu a explicat, pentru Radio România Actualități, că în anii următori ne putem aştepta la ierni din ce în ce mai blânde, cu ploi în loc de ninsori şi la veri tot mai lungi şi mai secetoase.

Este rezultatul schimbărilor climatice cauzate în principal de poluare, susţine Marius Lungu, care apreciază că impactul acestor transformări asupra societăţii va fi foarte puternic.

Marius Lungu: Aş putea aminti creşterea nivelului mării. Până în 2100, oamenii de ştiinţă proiectează că la nivel global nivelul va creşte cu aproximativ 2,4 metri dacă vom continua emisiile de dioxid de carbon în ritmul actual. Aş mai putea să amintesc intensificarea fenomenelor climatice extreme, deşertificarea planetei, sporirea riscului de incendii, dar şi perturbarea oceanului sau dezgheţarea permafrostului, care este un pericol real, deoarece solul îngheţat conţine cantităţi mari de biomasă descompusă şi stocată sub formă de carbon.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol