1 decembrie 2021, 7:39

Trei români din cinci mor la Terapie Intensivă. “Vaccinarea rămâne principala metodă prin care poți supraviețui”

Situația dramatică din spitale l-a făcut pe medicul Şerban Bubenek să afirme că în saloanele ATI un medic  îngrijește de patru ori mai mulți pacienți decât ar trebui și că rata de mortalitate de la Terapie Intensivă e pe undeva pe la 58-59%.

Medicul Şerban Bubenek este  managerul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare din Bucureşti și a făcut declarațiile cu ocazia unei conferințe de presă desfășurate cu ocazia Maratonului Vaccinării din Capitală.

Eficiența scade din cauza supraîncărcării

„Noi ştiam de anul trecut că atunci când o să avem peste 1.300-1.400 de pacienţi COVID în Terapiile Intensive, calitatea îngrijirilor medicale şi promptitudinea cu care sunt aplicate se va diminua. La 1.800 de pacienţi, câţi avem acum în Terapiile Intensive din România e foarte clar că un doctor îngrijeşte de patru ori mai mulţi pacienţi decât ar trebui să îngrijească în mod normal, iar răspunsul asistentelor la acest număr mare de pacienţi este că eficienţa lor scade cu 40 la sută pentru că sunt supraîncărcate şi alienate în sarcini la foarte mulţi bolnavi, lucru care se vede şi la mortalitate”.

“Dacă mortalitatea în ATI la mijlocul anului 2020 era sub 50 la sută, a crescut spre 50 la sută la sfârşitul anului 2020, iar în clipa de faţă mortalitatea în Terapia Intensivă se apropie de 58-59 la sută. Asta în condiţiile în care în toată lumea mortalitatea în ATI variază între 25 şi 90 la sută”, a declarat Şerban Bubenek.

Medicul a mai adăugat că situaţia devine „aproape incontrolabilă” şi că soluţia este vaccinarea împotriva COVID-19. ” Bătălia se câştigă dacă ne distanţăm social şi ne vaccinăm contra virusului”, a subliniat Bubenek.

Alte soluții – anitiviralele pentru pacienții Covid

Şerban Bubenek a precizat că la finalul lunii noiembrie vor apărea anitivirale pentru pacienţii cu COVID-19, dar că acestea nu se vor găsi „la colţul străzii”.

„O veste bună ar putea fi faptul că şi în România sperăm ca până la sfârşitul lunii noiembrie să apară noi antivirale care să fie destinate pacienţilor cu forme medii şi chiar severe, dar această terapie viitoare, ca şi anticorpii monoclonali, nu va fi într-un număr atât de mare încât să se poată lua de la colţul străzii şi să se poată administra fără supraveghere medicală. Deci în continuare vaccinarea va rămâne principala metodă prin care încercăm să scădem mortalitatea celor care vaccinaţi fiind se vor infecta”, a declarat medicul Şerban Bubenek.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.