13 august 2020, 14:40

Trei români geniali uimesc lumea: transformă gunoiul în ochelari de soare

Cine se gândea că vorba „gunoiul unora poate deveni comoara altora” poate deveni realitate? Campaniile pentru protejarea mediului, inclusiv cele care vizează reciclarea, au inspirat un grup de studenți, care au pus la cale un proiect creativ și inovator. Aceștia au reușit să transforme plasticul, atât de prezent în societatea contemporană, în ochelari de soare.

Potrivit statisticilor europene în România, reciclăm aproximativ 3% din totalul deșeurilor din plastic, restul ajungând în mediul înconjurător. De acest lucru au ținut cont și Gabi, Andreea și Darius, studeții super entuziasmați ai Facultății de Relații Economice Internaționale, din cadrul Universității ASE, din București. Aceștia au văzut statisticile negative în ceea ce privește reciclarea și au fondat o organizație care are scopul de a responsabiliza populația României în ceea ce privește refolosirea plasticului.

„Această idee a pornit din călătoriile noastre, noi am călătorit destul de mult prin România cu diverse proiecte universitare sau chiar în vacanțele noastre. Noi suntem studenți la ASE și am dorit să inițiem ceva un proiect antreprenorial și mai degrabă ne-am îndreptat în ideea de afaceri sociale, acele afaceri care au un impact în societate nu doar îndreptate spre profit. Cu această idee am intrat într-un incubator de afaceri numit Social Impact Award și acolo am putut cucerii juriul, am discutat puțin mai mult ideea, am vorbit cu oameni din diferite industrii și am câștigat locul I. Pe lângă acest premiu, am câștigat și o mică finanțare pe baza căreia ne-am dezvoltat ochelarii”,  a menționat Gabi.

Problema plasticului care este lăsat în urmă, fie în gropile de gunoi, pe străzi sau în ape și râuri este una de interes general, pentru că au un efect extrem de negativ asupra ecosistemelor. Chiar dacă, aparent plasticul folosit nu are o imgine prea bună în socieate, studenții care au pus pe picioare acest proiect promițător văd plasticul ca pe un material cu un potențial imens și cu o valoare considerabilă care poate fi folosit de mai multe ori.

„Proiectul acesta este mai mult un proiect de awareness, ca să facem lumea mai conștientă că de fapt acest plastic nu trebuie văzut ca pe o risipă, ci ca pe o resursă. După cum este bine cunoscut acest material este făcut să dureze secole, dar noi îl aruncăm după primele două secunde. Ideea noastră a fost aceea de a aduce un plus valoare și să spunem:<<Nu! Mai putem să îl folosim încă odată și încă odată!>>și practic prin intermediul acestor ochelari vrem să îi facem pe oameni mai responsabili”   a menționat Gabi.

Sursă Foto: startarium.ro

Plasticul este astfel refolosit prin intermediul unei mașinării de injecție, care nu face decât să readucă la viață o mare parte din deșeurile, aparent nefolositoare. Este important de menționat și faptul că, pentru fiecare pereche de ochelari formată, este nevoie de aproximativ 25 de dopuri de PET -uri sau 15 pahare aruncate de tineri la festivaluri.

„Procesul de producție nu este așa de complex, este vorba de maxim 10 minute pentru producerea unei perechi de ochelai. Deci luăm plasticul reciclat de la partenerii recilatori, care încearcă să se aprovizioneze cu plastic fie din anumite zone defavorizate sau chiar și din deșeurile care rămân în urma festivalurilor, unde oamenii aruncă pahare și sticle pe jos. Ei bun, și plasticul acela este tranformat în fulgi de plastic (este mărunțit), iar noi luăm acei fulgi de plastic și cu ajutorul unei mașinării de injecție tranformăm rispa de astăzi în ochelarii de mâine”, a mai povestit Gabi.

Sursă Foto: startarium.ro

În spatele acestei activități se află doar trei tineri super entuziasmați, studenți ai Universității ASE, din București. Gabi, Andreea și Darius se ocupă atât de partea de producere efectivă a ochelarilor, cât și de tot ceea ce înseamnă promovare, marketing și client-service.

Întreg procesul de producere este susținut de acești tineri, care în ciuda minuțiozității acestei activități nu s-au oprit la a crea un singur prototip de rame, au lucrat în paralel zeci de modele asamblate manual. Ochelarii sunt produși de la zero, iar efortul este pe măsură.

„Fiind un start-up, suntem trei persoane la început de drum și practic facem de toate. Ne ocupăm și de partea de producție, facem și marketing, vorbim și cu lumea”. Cu toate acestea, chiar dacă sunt atât de puțini, ei reușesc să producă suficent de multe perechi: „După calculele noastre reușim să facem undeva la 120 de perechi – procesul fiind destul de ușor, în jur de maxim 10 minute, pentru că plasticul este topit în mașina de injecție și apoi răcit, iar în final mai umblăm noi puțin pe partea de finisaje”, a mai spus studentul.

Sursă Foto: startarium.ro

Cu toate acestea, motivația acestora vine și din dorința de a lăsa ceva în urmă, de a impacta societatea, astfel încât oamenii să aibă și o altă viziune asupra refolosirii ambalajelor din plastic. În momentul actual, mai multe organizații la nivel modial au început diverse campanii prin care evită sau susțin inițiative prin intermediul cărora acest plastic dăunător mediului să fie folosit din ce în ce mai puțin, însă ce se întâmplă cu cel care încă a rămas și care se degradează în ani și ani de zile?

Răspunsul îl dau cei de la Ireuse, care au venit cu o altă idee la fel de bună și inovativă ca cea a producerii ochelarilor din fulgii de plastic reciclat. Aceștia au pus la cale și un workshop în care persoanele interesate de povestea din spatele acestei afaceri pot veni să învețe cum să își producă singuri ochelarii.

„Noi dezvoltăm și tipul acesta de produs și anume ca oamenii să își dezvolte propii lor ochelari. Adică să vină la atelierul nostru și să le facem un trainig cum să își facă ochelarii și în cadrul workshopului le mai dăm noi informații despre ce înseamnă reciclarea în România și cum putem deveni mai sustenabili”, a conchis Gabi.

Cei care doresc să susțină acest proiect și să vadă o lume cu mai puțină risipă, o pot face pe platforma Startarium până pe 13 mai 2019. Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe pagina de Facebook Ireuse Studio și pe contul de Instagram ireuse.studio.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.