26 aprilie 2024, 0:04

Trei scenarii despre cum se termină acest război

Trei scenarii despre cum se termină acest război. Thomas L. Friedman, editorialist la New York Times publică un material extrem de lucid despre criza ucraineană. Criză? Nu. Trebuia să spun război!

El aduce în fața cititorilor trei potențiale modalități în care, la un moment dat, se va termina. Redăm aici fragmente din analiza sa.

Pentru o lectură mai ușoară, subtitlurile ne aparțin.

 

Bătălia pentru Ucraina care se desfășoară în fața ochilor noștri are potențialul de a fi cel mai transformator eveniment din Europa de la al Doilea Război Mondial și cea mai periculoasă confruntare pentru lume de la criza rachetelor din Cuba. Văd trei scenarii posibile despre cum se termină această poveste. Le numesc „dezastrul în toată regula”, „compromisul murdar” și „mântuirea”.

Scenariu dezastrului

Scenariul dezastrului este acum în desfășurare: dacă Vladimir Putin nu se răzgândește sau poate fi descurajat de Occident, el pare dispus să ucidă cât de mulți oameni este necesar și să distrugă cât de mult este necesar din infrastructura Ucrainei pentru a șterge Ucraina ca stat independent liber.  Acest scenariu ar putea duce la crime de război a căror amploare nu a mai fost văzută în Europa de la naziști – crime care l-ar face pe Vladimir Putin, prietenii săi și Rusia ca țară toți paria mondiali.

 

Lumea globalizată și conectată nu a avut niciodată de-a face cu un lider acuzat de acest nivel de crime de război a cărui țară are o suprafață de 11 fusuri orare, este unul dintre cei mai mari furnizori de petrol și gaze din lume și deține cel mai mare arsenal de focoase nucleare dintre toate naţiunile.

Cu fiecare videoclip TikTok și filmare de pe telefonul mobil care arată brutalitatea lui Putin, va fi din ce în ce mai greu pentru lume să privească în altă parte.

În fiecare zi în care Putin refuză să oprească ne apropiem de porțile iadului. Cu fiecare videoclip TikTok și filmare de pe telefonul mobil care arată brutalitatea lui Putin, va fi din ce în ce mai greu pentru lume să privească în altă parte. Dar a interveni riscă să declanșeze primul război în inima Europei care implică arme nucleare. Iar să-l lași pe Putin să reducă Kievul la dărâmături, cu mii de morți – felul în care a cucerit Alep și Groznîi – i-ar permite să creeze un Afganistan european, revărsând refugiați și haos.

 

Putin nu are capacitatea de a instala un lider păpușă în Ucraina și doar să-l lase acolo: o marionetă s-ar confrunta cu o insurecție permanentă. Deci, Rusia trebuie să staționeze permanent zeci de mii de soldați în Ucraina pentru a o controla – iar ucrainenii vor trage în ei în fiecare zi. Este înfricoșător cât de puțin s-a gândit Putin la felul în care se termină războiul său.

Putin este în strânsoarea gândirii magice

Mi-aș dori ca Putin să fie motivat doar de dorința de a ține Ucraina în afara NATO; apetitul lui a crescut cu mult dincolo de asta. Putin este în strânsoarea gândirii magice: după cum a spus Fiona Hill, unul dintre cei mai importanți experți americani în Rusia, într-un interviu publicat luni de Politico, el crede că există ceva numit „ Russky Mir ” sau „o lume rusească”; că ucrainenii și rușii sunt „un singur popor”; și că misiunea lui este de a proiecta „strângerea tuturor vorbitorilor de limbă rusă în diferite locuri care au aparținut la un moment dat țaratului rus”.

 

Pentru a realiza această viziune, Putin consideră că este dreptul și datoria lui să conteste ceea ce Hill numește „un sistem bazat pe reguli în care lucrurile pe care le doresc țările nu sunt luate cu forța”. Și dacă SUA și aliații săi încearcă să-i stea în calea lui Putin – sau încearcă să-l umilească așa cum au făcut Rusia la sfârșitul Războiului Rece – el semnalează că este gata să ne înnebunească. Sau, așa cum a avertizat Putin zilele trecute înainte de a-și pune forța nucleară în alertă maximă, oricine îi iese în cale ar trebui să fie pregătit să facă față „consecințelor pe care nu le-a văzut niciodată”. Adăugați la toate acestea rapoartele crescânde care pun la îndoială starea de spirit a lui Putin și veți avea un cocktail terifiant.

Al doilea scenariu

Al doilea scenariu este că, într-un fel, armata și poporul ucrainean sunt capabili să reziste suficient de mult împotriva blitzkrieg-ului rusesc și că sancțiunile economice încep să rănească profund economia lui Putin, astfel încât ambele părți se simt obligate să accepte un compromis murdar. Contururile sale brute ar fi că, în schimbul unui încetare a focului și al retragerii trupelor ruse, enclavele estice ale Ucrainei aflate acum sub controlul rus de facto ar fi cedate oficial Rusiei, în timp ce Ucraina ar promite în mod explicit să nu se alăture niciodată NATO. În același timp, SUA și aliații săi ar fi de acord să ridice toate sancțiunile economice recent impuse Rusiei.

 

Acest scenariu rămâne puțin probabil pentru că i-ar cere lui Putin să recunoască practic că nu a reușit să-și realizeze viziunea de a reabsorbi Ucraina în patria rusă, după ce a plătit un preț enorm în ceea ce privește economia sa și moartea soldaților ruși. Mai mult decât atât, Ucraina ar trebui să cedeze în mod oficial o parte din teritoriul său și să accepte că va fi un tărâm al nimănui permanent între Rusia și restul Europei – deși și-ar menține cel puțin independența nominală. De asemenea, ar cere tuturor să ignore lecția deja învățată că nu se poate avea încredere în Putin că va lăsa Ucraina în pace.

Scenariul cel mai puțin probabil

În cele din urmă, scenariul cel mai puțin probabil, dar cel care ar putea avea cel mai bun rezultat, este acela că poporul rus să demonstreze atâta curaj și angajament față de propria libertate pe cât le-a arătat poporul ucrainean față de a lui și să furnizeze mântuirea prin înlăturarea lui Putin din funcție.

 

Mulți ruși trebuie să înceapă să-și facă griji că, atâta timp cât Putin este liderul lor prezent și viitor, nu au viitor. Mii de oameni ies în stradă pentru a protesta împotriva războiului nebunesc al lui Putin. Ei fac asta cu riscul propriei lor siguranțe. Și, deși prea devreme pentru a spune, respingerea lor te face să te întrebi dacă așa-numita barieră a fricii este spartă și dacă o mișcare de masă ar putea pune capăt domniei lui Putin.

„Taxa Putin” pe care fiecare rus va trebui să o plătească la nesfârșit pentru plăcerea de a-l avea președinte

Chiar și pentru rușii care rămân liniștiți, viața este brusc perturbată în moduri mici și mari. Așa cum a spus colegul meu Mark Landler : „În Elveția, festivalul de muzică din Lucerna a anulat două concerte simfonice cu un maestru rus. În Australia, echipa națională de înot a spus că va boicota o întâlnire de campionat mondial în Rusia. În zona de schi Magic Mountain din Vermont, un barman a turnat sticle de vodcă Stolichnaya în canal. De la cultură la comerț, de la sport la călătorii, lumea ocolește Rusia în nenumărate moduri pentru a protesta împotriva invaziei Ucrainei de către președintele Vladimir V. Putin”.

Și apoi este noua „taxă Putin” pe care fiecare rus va trebui să o plătească la nesfârșit pentru plăcerea de a-l avea președinte. Vorbesc despre efectele sancțiunilor tot mai mari impuse Rusiei de către lumea civilizată. Luni, banca centrală a Rusiei a trebuit să țină piața de valori din Rusia închisă pentru a preveni o criză de panică și a fost forțată să-și majoreze rata dobânzii de referință într-o zi la 20% de la 9,5% pentru a încuraja oamenii să dețină ruble. Chiar și atunci, rubla a scăzut cu aproximativ 30 la sută față de dolar – acum valorează mai puțin de 1 cent american.

Putin a este într-o negare profundă cu privire la cât de prost a calculat greșit puterea ucrainenilor, a Americii, a aliaților săi și a societății civile globale în general

Din toate aceste motive, trebuie să sper că chiar în acest moment există niște oficiali militari și de informații rusi foarte înalți, apropiați de Putin, care se întâlnesc într-un dulap de la Kremlin și spun cu voce tare ceea ce trebuie să gândească toți: Putin a pierdut un pas ca strateg în timpul izolării sale în pandemie sau este într-o negare profundă cu privire la cât de prost a calculat greșit puterea ucrainenilor, a Americii, a aliaților săi și a societății civile globale în general.

Dacă Putin merge înainte și nivelează cele mai mari orașe ale Ucrainei și capitala acesteia, Kiev, el și toți prietenii săi nu vor mai vedea niciodată apartamentele din Londra și New York pe care le-au cumpărat cu toate bogățiile lor furate. Nu va mai fi Davos și nici St. Moritz. În schimb, toți vor fi închiși într-o închisoare mare numită Rusia – cu libertatea de a călători doar în Siria, Crimeea, Belarus, Coreea de Nord și China, poate. Copiii lor vor fi aruncați din școlile private din Elveția până la Oxford.

Fie colaborează pentru a-l înlătura pe Putin, fie îi vor împărtăși cu toții celula de izolare. Același lucru pentru publicul rus mai larg. Îmi dau seama că acest ultim scenariu este cel mai improbabil dintre toate, dar este cel care promite cel mai mult de a realiza visul pe care l-am visat când a căzut Zidul Berlinului în 1989 – o Europă întreagă și liberă, de la Insulele Britanice până la Vladivostok.

Foto: colaj Fonwall.ru


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE