28 martie 2024, 8:16

Tribunalele spun stop „invaziei cocoșilor”. Două păsări au primit drept sentință un „program de cântat”

Tribunalele din țări precum Elveția și Franța au avut parte de o serie de procese mai puțin obișnuite. Luna trecută, un judecător elvețian a impus printr-o sentință, un „program de cântat al cocoșului”, după ce mai mulți vecini au fost deranjați din cauza zgomotului.

Se pare că în urma sentinței, cocoșul mai are dpreptul de a cânta după bunul plac, doar de la 8 dimineața până la ora 10 pm de luni până sâmbătă și de la 9 dimineața până la ora 10 duminică dimineațaÎn afara acestui interval orar, cocoșul trebuie ținut într-un loc întunecat și „suficient de izolat împotriva sunetului, pentru a nu deranja vecinii, anunță perol.ro.

Vecinii cocoșului elvețian au făcut chiar și măsurători ale intensității sunetelor pe care acesta le scotea în fiecare dimineață. Astfel, unul dintre vecini a unul a folosit și o aplicație prin care a văzut că zgomotul făcut de cocoș depășește  84 de decibeli.

Pe de altă parte, un proces similar a avut parte și proprietarul unui alt cocoș, Maurice, din Franța. Reclamanții au fost tot un gurp de vecini care veneau în satul Saint-Pierre-d’Oléron, aflat pe insula Oléron să se relaxeze la sfârșitul fiecărei săptămâni. „Stăpâna cocoșului, Corinne Fesseau, a menționat că primele plângeri legate de zgomot le-a primit pentru prima oară în 2017, iar vecinii din satul Saint-Pierre-d’Oléron, aflat pe insula Oléron, i-ar fi cerut femeii să se ocupe și „să mențină liniștea lui Maurice”, mai menționează perol.ro.

Un asemenea scenariu este posibil și conform legislației române.

Astfel, vecinii, în cadrul raporturilor de bună vecinătate, răspund pentru abuzul de drept.

Art. 15 Cod civil prevede că „Niciun drept nu poate fi exercitat în scopul de a vătăma sau păgubi pe altul ori într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe”.

Pentru a se putea reține existența unui abuz de drept, în definiția redată de art.15 Cod civil este legiferată expres condiția ca exercițiul dreptului să fie excesiv și nerezonabil. De asemenea, este consemnat faptul că, pentru a fi în prezența unui abuz de drept, trebuie ca dreptul să fie exercitat cu rea-credință, prin deturnarea acestuia de la scopul economic şi social în vederea căruia a fost recunoscut”, potrivit sursei citate anterior.

Citiți articolul integral aici.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol