20 iunie 2024, 3:06

Revoltător! 4 din 5 pedofili sunt lăsați liberi în România

Date cutremurătoare au ieșit la iveală în urma unei anchete realizate de Organizația Salvați Copiii. Astfel, patru din cinci sesizări având ca obiect infracțiuni împotriva libertății și integrității sexuale comise asupra minorilor s-au soluționat cu clasarea faptelor sau cu renunțarea la urmărirea penală.

Datele statistice din Raportul Inspecției Judiciare (2021) arată că ponderea cea mai redusă o înregistrăm în cazul violului (74%) și agresiunilor sexuale (73%), iar ponderea cea mai ridicată în cazul racolării minorului în scopuri sexuale – 92%, scrie Tion.

Mai mult, ancheta este îngreunată de procedura de intervievare a copilului-victimă, forțat să treacă prin prea multe mărturisiri care îl retraumatizează (minimum șase), iar filtrarea sesizărilor de către personalul care nu beneficiază de suficientă pregătire în domeniul comunicării cu copii în situații de traumă reprezintă principala problemă a sistemului public de intervenție în astfel de situații, potrivit anchetei de conținut realizate de Salvați Copiii România, cu specialiști în domeniu, în perioada iulie – septembrie 2022.

O altă statistică realizată de Organizația Salvați Copiii România a arătat că cele mai expuse abuzului sunt fetele. Astfel, dintre cele 1.143 de cazuri de abuz sexual înregistrate în 2021 în țara noastră, 1.001 au fost abuz sexual asupra fetelor, iar în cazurile de exploatare sexuală, în 30 de cazuri dintre cele 34, victimele au fost fete.

Conform raportului Inspecției Judiciare, 80% dintre cele 18.549 de sesizări din perioada 2014-2020 cu privire la faptele amintite mai sus ce au avut ca victime minori s-au soluționat cu clasarea faptelor sau cu renunțarea la urmărirea penală.

De asemenea, 83,4%, dintre sesizările ce vizau act sexual cu un minor s-au finalizat cu clasare sau neînceperea urmăririi penale.

În ceea ce privește violurile, 26% din totalul acestor sesizări au fost finalizate cu rechizitorii sau acorduri de recunoaștere a faptei.

Probleme peste probleme

Analiza Inspecției Judiciare a cazurilor din perioada 2014-2020 a scos la iveală o serie de probleme. Astfel, au existat și cazuri în care copilul a fost audiat în lipsa unui apărător, cazuri în care nu a fost făcută o suficientă evaluare a oportunității prezenței părintelui sau a ambilor părinți.

De asemenea, foarte des este reclamată lipsa unui spațiu adecvat și lipsa tehnicii de înregistrare la nivelul poliției. De altfel, crearea unui spațiu de audiere specific pentru cazurile cu victime copii este una dintre principalele propuneri formulate de către instanțe.

Alte probleme se referă la lipsa de pregătire specifică a celor mai mulți dintre funcționarii din serviciile judiciare pentru abordarea adecvată a victimelor minore, dar și reaudierea succesivă a victimei de către polițiști, procurori cu sau fără o pregătire a acestora, cu sau fără prezența unui avocat, psiholog, reprezentant al Protecției Copilului.

Evaluarea făcută de către Organizația Salvați Copiii România în cadrul anchetei realizate prin efectuarea de interviuri cu specialiști arată că interacțiunea copilului victimă a abuzului sexual cu instituțiile statului presupune reamintirea de către copil a agresiunilor la care a fost supus de minim șase ori până la finalizarea procesului, însă de cele mai multe ori se ajunge și se depășește numărul de zece reamintiri.

„Recomandăm crearea unor centre de rezidență pentru copii victime ale abuzului sexual sau altor tipuri de abuz care să le asigure acestora protecție și un mediu confortabil și sigur în raport cu agresorul, imediat ce plângerea a fost depusă, până la finalizarea procedurilor ce au drept consecință tăierea legăturii agresorului cu copilul victimă (arestare preventivă, încarcerare)”, consideră reprezentanții organizației.

Foto: Asociația Salvați Copiii


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol