22 mai 2024, 7:37

Trump, victorios și la primarele din New Hapshire. ”Surpriză”, precum nominalizarea lui ”Oppenheimer” la Oscaruri

Și-a fost și New Hapshire… Alegerile primare pentru nominalizările candidaților republicani și democrați la alegerile prezidențiale din noiembrie. ”Surpriză” pe toate planurile, precum nominalizările (13 la număr) ale filmului ”Oppenheimer” la Premiile Oscar.  Fostul președinte american Donald Trump a câștigat alegerile primare republicane din statul New Hampshire și este favorit pentru a deveni candidatul Partidului Republican la alegerile prezidențiale.

O revanșă împotriva actualului președinte Joe Biden este din ce în ce mai probabilă, scrie Reuters.

Confruntarea dintre cei doi, o reeditare a alegerilor prezidențiale din 2020, este văzută de New York Times și AP ca „inevitabilă”.

Tot New York Times ține și un blog live cu alegerile din 2024. Punctele esențiale ale alegerilor din New Hampshire, în CNN.

În discursul său de după victorie, Trump a spus cel puțin patru minciuni, arată un fact-check de la CNN, și a atacat-o pe contracandidata sa, punctează Politico.

Singura candidată republicană cu care Donald Trump mai concurează este fostul ambasador la ONU, Nikki Haley.

Nikki Haley a promis că va rezista până la votul din „Super Tuesday”, când alegătorii din 15 state vor ieși la vot. Potrivit Financial Times, ea se bazează pe republicanii moderați și pe alegătorii independenți. Unii alegători sunt nemulțumiți cu discursul lui Haley pentru că ea nu critică imigranții, conform BBC. Haley rămâne hotărâtă să continue, scrie The Guardian.

Săptămâna trecută, după câștigul decisiv în alegerile primare din Iowa, s-a retras din cursă Ron DeSantis, guvernatorul Floridei.

La propria sa petrecere din Nashua, Trump a ironizat-o pe Haley, numind-o „impostoare” şi spunând: „Face un discurs de parcă ar fi câştigat. Ea nu a câştigat. Ea a pierdut… A avut o noapte foarte proastă”.

Următoarele alegeri primare republicane sunt programate pentru 24 februarie în Carolina de Sud, unde Haley s-a născut şi a avut două mandate de guvernator. Totuşi, în ciuda legăturilor ei, Trump a adunat susţinerea majorităţii figurilor republicane din acest stat, iar sondajele de opinie îl arată cu un avans larg.

Donald Trump și Nikki Haley au rămas singurii republicani care concurează pentru nominalizarea la alegerile din noiembrie după ce Ron deSantis – considerat principalul contracandidat al lui Trump – s-a retras duminică din funcție.

Deși este favorit să câștige nominalizarea, Donald Trump se confruntă cu patru dosare penale, inclusiv pentru eforturile sale de a anula înfrângerea din 2020 şi pentru păstrarea de documente clasificate după ce a părăsit Casa Albă în 2021.

Președintele în funcție al SUA, Joe Biden, l-a catalogat pe Trump drept un dictator în devenire şi o ameninţare la adresa democraţiei.

„Rezultatele din această seară confirmă faptul că Donald Trump aproape că a obţinut nominalizarea republicană, iar mişcarea MAGA, care neagă alegerile şi este împotriva libertăţii, şi-a finalizat preluarea Partidului Republican”, a declarat într-un comunicat directorul de campanie al lui Biden pentru 2024.

Alegerile prezidențiale din SUA vor avea loc la începutul lunii noiembrie. Dacă va obține nominalizarea. Donald Trump îl va înfrunta, ca și în 2020, pe președintele democrat în funcție Joe Biden.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol