19 aprilie 2024, 8:26

Tu ce faci cu medicamentele expirate? Iată soluția corectă

Medicamentele expirate fac parte din categoria deșeurilor menajere periculoase. De aceea, este important ca ele să nu ajungă la gropile de gunoi, în apă sau pe sol, ci să fie predate farmaciilor.

Însă majoritatea medicamentelor expirate sunt aruncate la gunoi, la toaletă sau la chiuvetă. În România, 1500 de tone de medicamente ajung în fiecare an la groapa de gunoi sau în sistemul de canalizare. Descoperă ce poți face pentru a îmbunătăți situația dacă ai medicamente expirate acasă. Aici poți găsi puncte de colectare pentru medicamentele expirate.

La nivelul Uniunii Europene, încă din anul 2013, legislația în vigoare recunoaște faptul că poluarea solului și a apei cu deșeuri farmaceutice este o problemă în creștere pentru mediul înconjurător, scrie Harta Reciclării.

UE este pe locul doi la nivel mondial în ceea ce privește consumul de medicamente. Din nefericire, în majoritatea statelor membre UE aproximativ 50% dintre medicamentele expirate nu sunt colectate în condiții de siguranță pentru mediu.

Faza de consum din ciclul de viață al medicamentelor este cea care contribuie cel mai mult la generarea de deșeuri farmaceutice. Medicamentele expirate sau deteriorate sunt de cele mai multe ori aruncate direct la gunoi, la chiuvetă sau la toaletă, ajungând la groapa de gunoi sau în sistemul de canalizare.

Impactul asupra mediului și sănătății

Până la acest moment, studiile arată că efectele medicamentelor expirate care ajung în natură sunt mai ușor de observat la nivelul mediului și faunei. Efectele pe care acestea le au asupra sănătății noastre sunt mai puțin clare, însă anumite efecte au fost deja observate și înregistrate de medici.

Medicamentele conțin substanțe chimice active, care odată ajunse în mediu pot contamina solul și apa. Ambalajele medicamentelor sunt distruse în timp, iar substanțele chimice din acestea ajung în pânza de apă freatică, pe care o vor contamina.

Riscul pentru România este semnificativ având în vedere că o parte importantă din populație folosește apă din puțuri sau din fântâni, care nu este tratată înainte de consum. În aceste cazuri pot să apară îmbolnăvirile sau creșterea rezistenței la antibiotice.

Dintre medicamentele care ajung în mediul înconjurător, cele care pot afecta în cea mai mare măsură sănătatea ta sunt: antibioticele, medicamentele antimicotice, antiparazitare și anticancer.

Expunerea pentru oameni la substanțele chimice din medicamentele ajunse în mediu se face prin apa de băut și prin reziduurile existente în legumele rădăcinoase, legumele cu frunze, pește, lactate și carne.

Cum te poți debarasa de medicamentele expirate sau deteriorate în siguranță?

Conform Ordinului Ministerului Sănătăţii Nr. 119/2014 și Ordinului Ministerului Sănătății nr. 962/2009, este specificat faptul că „Medicamentele expirate provenite de la populaţie vor fi depuse la farmacii sau puncte farmaceutice apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare.” Aici găsești un model de proces verbal pentru predarea medicamentelor.

Este important să știi că doar unele farmacii au contracte cu firmele specializate în eliminarea deşeurilor periculoase și au de asemenea un sistem funcțional de preluare a medicamentelor expirate de la consumatori.

De aceea, pentru a te debarasa de medicamentele expirate sau deteriorate în siguranță, evitând poluarea mediului și riscurile asupra sănătății trebuie să găsești acele farmacii care au un sistem de preluare și eliminare foarte bine pus la punct.

Medicamentele pentru chimioterapie au un regim special de eliminare. Acestea trebuie returnate în clinica sau cabinetul medicului care le-a prescris. Acest tip de medicamente este foarte periculos și poate provoca efecte adverse grave chiar dacă sunt atinse.

Donarea medicamentelor neutilizate

Medicamentele sigilate sau ambalate în doze individuale (care nu sunt expirate) pot fi preluate, colectate și redistribuite de anumite organizații, grupuri sau cabinete medicale.

În primul rând este foarte important să nu consumi medicamente care au ieșit din perioada de valabilitate, deoarece există riscul ca acestea să își piardă din eficiență sau, în unele cazuri, să își schimbe compoziția chimică devenind periculoase pentru sănătatea ta.

Pentru le păstra în condiții bune atât timp cât sunt valabile trebuie să citești cu atenție informațiile de pe prospect referitoare la condițiile de păstrare și depozitare pentru fiecare medicament în parte, să închizi cu grijă flacoanele de medicamente și să le depozitezi într-un loc răcoros și ferit de lumină.

De asemenea, evită să le depozitezi în baie, deoarece aici gradul de căldură și umiditate este mult mai mare decât în restul casei.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol