24 aprilie 2024, 4:07

Tu ce știi despre autism? Miturile și dezinformarea fac dificilă viața bolnavilor de autism

Tulburarea de spectru autist (TSA) este o dizabilitiate complexă de dezvoltare a creierului care afectează 3 arii principale ale funcționării unui copil: comunicarea, interacțiunea socială și comportamentul.

Deși aspectul copiilor cu autism nu îi deosebșste de ceilalți, aceștia comunică, interacționează, se comportă și  învață în moduri diferite față de majoritatea celorlaltor copii.

Miturile răspândite despre autism

Ar trebui să nu aibă empatie, însă să fie extrem de înzestrați – aceste două mituri și multe altele le fac viața dificilă celor afectați de tulburări din spectrul autist și celor dragi acestora, scrie ediția poloneză a Newsweek.

Unul dintre mituri este convingerea că persoanele cu autism sunt unice și înzestrate cu mari talente. Cât e ziua de lungă, cântă la instrumente sau pictează cu o mână în timp ce rezolvă probleme de trigonometrie cu cealaltă mână.

Cercetările arată că numărul persoanelor cu tulburări din spectrul autist care sunt supradotate sau au o inteligență peste medie este comparabil cu numărul persoanelor din populația generală cu aceleași caracteristici.

Asta înseamnă că resursele intelectuale ale copiilor din spectrul autist sunt în general pe de-a-ntregul obișnuite.

De asemenea, există credința că persoanele din spectrul autist sunt lipsite de empatie.

„Aud asta des, o afirmație făcută ca ceva de la sine înțeles în legătură cu persoanele din spectrul autist. Este o credință care face mult rău, deoarece persoanele din spectrul autist au empatie. Uneori însă, atunci când sunt expuse la mulți stimuli diferiți, au dificultăți în a-și activa empatia.

Iar uneori întâmpină dificultăți în a recunoaște, a numi emoțiile și, uneori, în a distinge între propriile emoții și cele pe care le percep la alții”, explică Katarzyna Michalczak, autoarea cărții „Fiule, ești o pisică”, în care își descrie relația cu fiul ei, care suferă de o tulburare din spectrul autist.

În România nu există statistici concludente, cu atât mai puțin in rândul adulților, mulți dintre cei cu autism trăind izolați. Anual peste 5000 de copii se nasc cu autism, scrie 360medical.ro.

,,O simplă extrapolare in viitorul apropiat însă, numai pentru județul Giurgiu poate însemna în jur de 6000 de persoane cu autism, dintre aceștia 5000 adulți si cel puțin 1500 adulți cu forme servere de autism”, a afirmat Asociația NIA Neurodiversity Academy, care intenționează să construiască Campusul NIA Academy, dedicat adulților și adolescenților cu autism în Bolintin-Vale.

Autismul este o tulburare pe viață și, deși există adulți cu această afecțiune, societatea nu pare să le ofere sprijinul adecvat. Ignorarea nevoilor lor poate duce la costuri sociale, medicale și financiare semnificative, afectând întreaga familie.

Persoanele cu autism prezintă o modalitate diferită de a simți, gândi și se manifesta, iar acest lucru nu înseamnă că suferă de o boală. Preferințele lor sociale, stilurile lor de învățare, modalitățile de comunicare și percepția mediului sunt distincte față de cele ale altor persoane. În multe cazuri, persoanele cu autism pot avea și afecțiuni neurologice, psihiatrice sau alte probleme de sănătate, ceea ce necesită sprijin, stimulare și îngrijire medicală pe întreaga durată a vieții lor, alături de terapii care îi ajută să își dezvolte abilitățile de comunicare și integrare socială.

,,Din păcate, persoanele cu autism se confruntă cu o serie de obstacole în societate, inclusiv stigmatizarea și discriminarea. În plus, accesul la servicii de terapie și asistență specializată este adesea limitat sau inexistent în multe zone din România”, atrag atenția reprezentanții Asociației NIA.

Campus dedicat persoanelor cu autism și familiilor acestora

După vârsta de 18 ani, persoanele cu autism din România nu mai beneficiază de servicii specifice în cadrul sistemului public de asigurări sociale sau în cadrul sistemului de învățământ și “dispar” din punct de vedere statistic.

Conform sistemului actual, diagnosticul de autism este înlocuit cu o boală mintală sau tulburare psihică și, în acest fel, se aduce o atingere gravă nevoilor și intereselor persoanelor cu autism, în special a celor cu autism sever, ducând în cele din urmă la deteriorarea semnificativă a stării de sănătate, a calității vieții și la scăderea drastică a speranței de viață.

Campusul NIA Academy din Bolintin-Vale își propune să ofere servicii integrate persoanelor cu autism și familiilor acestora. Acesta constă în construirea unui centru educațional și terapeutic modern, dotat cu cele mai bune echipamente și tehnologii, precum și cu spații de cazare pentru părinți și copii.

Campusul va avea ca obiectiv principal creșterea gradului de independență, îmbunătățirea abilităților de comunicare, stimularea dezvoltării cognitive și senzoriale, precum și oferirea unui mediu sigur și adaptat nevoilor persoanelor cu autism.

Situat în orașul Bolintin-Vale, județul Giurgiu, pe o suprafață de 10.000 mp, acest campus va oferi programe de terapie și îngrijire specializate, activități sociale și oportunități educaționale, precum și servicii rezidențiale pentru adolescenții și adulții cu autism.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol