Site icon Editia de Dimineata

Tu dormi după-amiaza? Acest studiu s-ar putea să te facă să te răzgândești

Nu, nu este o întrebare adresată copiilor. Vorbim de adulți în toată regula și obiceiul de a dormi după-amiaza, unul destul de obișnuit în unele țări precum Spania, Italia sau Grecia.

Este siesta o armă secretă pentru o sănătate mai bună? Întrebarea a stârnit opinii contradictorii în rândul oamenilor de știință de zeci de ani, dar un lucru este cert: somnul de după- amiază afectează modul în care funcționează corpurile noastre.

Într-un studiu recent publicat în revista științifică Obesity, o echipă de oameni de știință spanioli a cercetat problema somnului. Descoperirile lor aruncă o lumină nouă asupra conexiunii dintre durata, locația somnului și mai mulți markeri metabolici, inclusiv obezitate. Studiul a fost realizat cu peste 3.000 de spanioli din Murcia.

S-a constatat că cei care dorm după-amiază mai mult de 30 de minute au un indice de masă corporală cu 2% mai mare, față de cei care nu dorm. Aceștia au avut, de asemenea, un risc cu 23% mai mare de obezitate și un risc cu 40% mai mare de sindrom metabolic, un grup de afecțiuni medicale care cresc riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.

Pe de altă parte, persoanele care au tras un pui de somn pentru perioade scurte de timp, mai puțin de 30 de minute, au avut un risc redus cu 21% de hipertensiune arterială, anunță TVR.

„Siestele lungi sunt asociate cu o creștere a indicelui de masă corporală, trigliceridelor, glucozei și tensiunii arteriale. Însă, când somnul este scurt, îl vedem asociat cu o scădere a probabilității de a avea tensiune arterială crescută, astfel încât, într-un fel, somnul devine protector”, a spus Marta Garaulet, autoarea studiului și profesor de fiziologie la Universitatea din Murcia, Spania.

Studiul a concluzionat că durata somnului ar trebui considerată „relevantă în obezitate”, dar rezultatele indică doar „asocieri”, a clarificat Garaulet, și nu o cauză formală și efect.

Cu alte cuvinte, cercetătorii au făcut asocieri „relevante” între persoanele care, de exemplu, dorm mult după-amiază și au un risc mai mare de obezitate, dar asta nu înseamnă neapărat că acești oameni sunt supraponderali pentru că dorm mult și nici că dorm mai mult după-amiază din cauza greutății lor.

Garaulet, care adesfășurat mai multe studii referitoare la somn, în mai multe zone, a spus că înțelegerea științei din spatele somnului ar putea ajuta la recomandarea de noi metodologii pentru a îmbunătăți performanța angajaților.

Exit mobile version