24 ianuarie 2023, 2:27

Tu știi ce poți să faci cu un kilowatt de curent electric în 2022?

Să economisim, să economisim energie electrică! Asta a devenit deviza crizei energetice din 2022. Doar că dacă nu ai noțiuni elementare privind consumul de energie, nici nu știi unde merită cu adevărat să economisești.

Un apartament de 80 mp ar ajunge să consume în medie cam 10 kWh pe zi, adică 300 kWh pe lună. Prețurile la energie electrică variază de la 0,77 – 1,449 lei/ kWh, la care se adaugă un abonament cu prețuri cuprinse între 0,85 – 0,95lei/zi. Prețul unui kilowatt nu va fi niciodată fix, ci stabilit de furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuție de energie electrică.

Destul de mult din acest curent este consumat fără ca tu să poți interveni în vreun fel, de exemplu frigiderul care e non stop în priză.

Puțini știu că să te razi de 2000 de ori cu aparatul de ras este echivalentul a o oră de uscat părul, adică fix un kilowatt de curent electric.

Organizația pentru consumul eficient al energiei electrice din Germania, HEA, a dat publicității o listă cu se poate obține din exact un kilowatt de energie electrică.

Un kilowatt ne ajută să preparăm 70 de cești de cafea, o masă pentru patru persoane în cuptorul electric, 2 ore de dat cu un aspirator de 600W, spălarea a 200 de elemente de tăcâm sau farfurii, aproximativ 11 kg de rufe într-o mașină de spălat eco la 40-60 de grade, prepararea unei prăjituri, prăjirea a 130 de felii de pâine, călcarea hainelor timp de jumătate de oră, folosirea timp de 111 ore a unei lămpi LED de 9W, 12 ore de folosire a unei televizor LED cu diagonala de max 140 de cm, dar și 5 ore de Playstation.

Experții HEA, citați de Focus, consideră că în final consumul de energie depinde de numărul de aparate electrocasnice și de numărul de persoane care trăiesc în locuință.

Astfel s-a ajuns la concluzia că o persoană care locuiește singură în Germania va avea un consum mediu anual de 1900 kWh, la două persoane se ajunge deja la 2890, la trei personae 3720 kWh, în timp ce o familie de patru persoane va avea la finalul anului un consum de 4085 kWh.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol