18 mai 2024, 17:53

Tu știi cum să acționezi când un copil se lovește la cap?

Copiii se joacă și, inevitabil, se mai și lovesc, accidentele de acest gen fiind frecvente. Dar ce trebuie să facem atunci când lovitura este la nivelul capului?

𝐂𝐞 𝐢̂𝐧𝐬𝐞𝐚𝐦𝐧𝐚̆ 𝐮𝐧 𝐭𝐫𝐚𝐮𝐦𝐚𝐭𝐢𝐬𝐦 𝐦𝐢𝐧𝐨𝐫?

Copilul se lovește și plânge, dar rămâne conștient (vorbește cu noi, răspunde la întrebări în limita vârstei, menține contactul vizual), avertizează medicii de la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe.

𝐂𝐮𝐦 𝐬𝐞 𝐢̂𝐧𝐭𝐚̂𝐦𝐩𝐥𝐚̆, 𝐝𝐞 𝐨𝐛𝐢𝐜𝐞𝐢, 𝐚𝐬𝐭𝐟𝐞𝐥 𝐝𝐞 𝐚𝐜𝐜𝐢𝐝𝐞𝐧𝐭𝐞?

  • Cădere pe spate de la același nivel; lovitură cu capul de un colț de mobilă
  • Căzătură de pe bicicletă, fără cască de protecție; lovitură cu mingea sau alte jucării
  •  Cădere de la o înălțime mai mare de 40 cm (în parcul de joacă sau chiar în casă, de pe pat).
  •  Dezechilibrare, împiedicare în fugă, sau cădere pe ciment, copilul fiind împins
  •  Accident rutier

𝐂𝐮𝐦 𝐚𝐜𝐨𝐫𝐝𝐚̆𝐦 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐮𝐥 𝐚𝐣𝐮𝐭𝐨𝐫?

Verificați starea copilului! Dacă nu scoate niciun zgomot, are ochii închiși, nu răspunde când îl strigăm pe nume și nu respiră, trebuie să începem de urgență manevrele de resuscitare și să sunăm la 112.

Dacă cel mic sângerează dar este conștient, puteți aplica o compresie locală, sterilă, sub presiune. Dacă sângerarea nu se oprește în 10 minute, duceți copilul la Urgență.

În cazul în care copilul plânge, dar mișcă ochii, mâinile, picioarele și răspunde la întrebări, nu sunt semne de alarmă, chiar dacă locul se învinețește rapid.

Puteți aplica gheață gheață pe locul afectat, învelind-o într-un material textil, iar pentru alinarea durerii îi puteți administra copilului o doză de antialgic (Paracetamol).

𝐈𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐧𝐭! Supravegheați cu atenție copilul în următoarele cel puțin 24 de ore și nu îi permiteți să facă efort fizic / sport, întrucât există riscul traumatismelor secundare care pot agrava situația.

Chiar dacă nu sunt semne alarmante imediat după o astfel de lovitură, acestea pot să apară în decursul următoarelor trei zile.

Dacă în primele 24 de ore de la traumatism copilul prezintă scurgeri de lichid gălbui sau cu sânge din ureche, vânătăi în jurul ochilor, vărsături (mai mult de 3 episoade sau mai mult de 6 ore de la traumatism), iritabilitate sau somnolență, dureri puternice de cap, convulsii, amețeală și confuzie, tulburări de vorbire, mers sau vedere, pareze (față asimetrică / nu mișcă un membru), este important să ajungeți urgent la spital!

În următoarele șapte zile este recomandat ca cel mic să evite băuturile sau sucurile care conțin cofeină, expunerea la soare, lumina puternică și zgomotul puternic, eforturile fizice intense, privarea de somn și activitățile care presupun risc de accidentare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol