20 aprilie 2024, 5:12

Tudor Chirilă despre sentințele Colectiv: “Al doisprezecelea ceas a trecut pentru România”

Tudor Chirilă consideră că sentinţele definitive pronunțate de instanță în dosarul Colectiv sunt “mici pentru o tragedie atât de mare”.

“Vorba cuiva dintre victimele tragediei de la Colectiv: S-a făcut justiţie, dar nu s-a făcut dreptate. Pentru mine procesul de la Colectiv are valoarea unui proces politic.

Atâta vreme cât practic pedeapsa pentru responsabilii funcţionari publici ai statului e de patru ani, cum e cazul primarului Piedone, care va ieşi după un an, că se apropie de 60 de ani sau face 60 de ani, i se reduce o treime.

Din punctul meu de vedere, dacă empatia socială şi exerciţiile de substituţie pe care statul trebuie să le facă prin reprezentanţii lui, prin funcţionarii publici ca să se pună în pielea cetăţeanului şi să respecte acest contract social, dacă astea nu există în mod genetic, ele trebuie să existe în baza unei coerciţii”, a spus Chirilă la Prima TV.

El mai spus că, “atâta vreme cât statul nu se poate responsabiliza faţă de cetăţenii lui, este un moment trist pentru România”: „Cred că nici nu mai putem să vorbim de al doisprezecelea ceas, al doisprezecelea ceas a trecut pentru România. Te uiţi la chestia asta şi ce ne putem aştepta dacă procesul de la Colectiv a mers aşa, ce putem să aşteptăm de la aflarea adevărului şi tragerea la răspundere a vinovaţilor de la 10 august sau de la Mineriadă sau de la Revoluţie nu mai vorbesc. Adică, statul este duşmanul numărul unu al cetăţenilor care îl hrănesc. Ne hrănim călăii, practic”.

Decizia de acum patru zile a Curții de Apel Bucureşti în dosarul “Colectiv” vine după patru amânări, la șapte ani de la incendiul din 30 octombrie 2015 care a cuprins clubul Colectiv și la doi ani și jumătate de la prima sentință pronunțată de Tribunalul București. Astfel, Curtea de Apel București i-a condamnat la sentințe definitive pe inculpații:

Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 4, actual primar al Sectorului 5 – 4 ani (jumătate din cât primise în primă instanță);

Zaharia Viorel și Marian Moise, pirotehniști – 6 ani și 10 luni, fiecare dintre ei;

Antonina Radu și George Matei, pompierii care au permis funcționarea clubului – 8 ani și 8 luni, fiecare dintre ei;

Patronii clubului Colectiv:

Alin Anastasescu – 11 ani și 8 luni;

Costin Mincu – 8 ani;

Paul Gancea – 6 ani și 4 luni.

Fragment din minuta instanței: ”condamnă pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu (autorizaţia SC C Club SRL). În baza art. 66 alin. (1) lit. a), b),g) ?i k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 5 ani/ În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b), g) ?i k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public. In baza art.72 Cp deduce perioada retinerii si arestarii preventive de la 06.11.2015 la 11.11.2015”.
Minuta, în format complet, poate fi consultată AICI


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol