19 martie 2024, 9:30

„Tulpina indiană“, a patra mutaţie îngrijorătoare a SARS-CoV-2

În plină pandemie, care a devastat lumea întreagă, apare o nouă alertă: tulpina indiană a coronavirusului a ajuns în Marea Britanie. Tulpina indiană a SARS-CoV-2 face deja ravagii în Orient. Această variantă – cu două mutaţii – este a patra după tulpinile identificate în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia. În India noua variantă a făcut ravagii, iar sistemul medical este depășit.

Guvernul britanic a interzis intrarea în Regatul Unit a persoanelor care vin din India din cauza agravării pandemiei în această ţară, fiind permis doar accesul rezidenţilor britanici, care vor trebui să plătească pentru carantină la hotel.

Ministrul Sănătăţii, Matt Hancock, a precizat în Camera Comunelor că 103 cazuri de infectare cu tulpina indiană au fost identificate în Regatul Unit, ‘‘dintre care marea majoritate au legături cu călătorii internaţionale şi au fost detectate prin testele la frontieră”.

Prezintă dublă mutație

Caracteristica acestei noi tulpini, din India, este că a „împrumutat” una dintre mutaţii de la tulpina britanică, iar pe a doua, de la cea californiană.Prezintă o dublă mutație, despre care are unii experți spun că ar putea avea capacități de transmisie mai mari și o rezistență crescută la vaccinuri.

Ea a fost depistată și în Israel, unde peste 60% din populație a primit vaccinul anti-COVID-19, iar relaxarea restricțiilor a ajuns în punctul în care autoritățile au decis renunțarea la purtarea măștii sanitare în exterior.

A primit indicativul B.1.617

Noua variantă din India a primit indicativul B.1.617 şi prezintă două mutaţii la nivelul proteinei Spike – cea cu ajutorul căreia virusul pătrunde în celula umană – astfel încât cercetătorii spun că ar putea fi mai contagioasă şi ar putea „păcăli” răspunsul imun.

Cele două mutaţii sunt E484Q (prezentă la tulpinile din Marea Britanie şi Africa de Sud) şi L452R (descoperită prima dată în California).

Tulpina indiană a fost identificată în 70% din cazurile analizate în India (din 10.000 de secvenţieri genomice), 23% în cele din Marea Britanie, 2% în Singapore şi 1% în Australia.

În India se manifestă, concomitent, şi celelalte trei tulpini identificate până acum: cea din Marea Britanie (B.1.1.7), cea din Africa de Sud (B.1.351) şi cea din Brazilia (P.1).

Contagiozitate cu 20% mai mare

Dr. Anurag Agrawal, directorul unui institut de genetică din India, a declarat că primele informaţii arată că una dintre cele două mutaţii pe care le prezintă noua tulpină (mutaţia L452R) este asociată cu o contagiozitate sporită cu 20% şi o scădere a răspunsului imun cu 50%, transmite Business Standard.

Opinia imunologului Ștefan Dascălu

Imunologul Ştefan Dascălu, cercetător la Universitatea Oxford, a explicat în ce măsură vaccinurile îşi păstrează eficienţa în cazul tulpinii din India.

„Eu sunt totuşi optimist că ambele mutaţii sunt în cadrul proteinei Spike, dar totuşi restul proteinei rămâne funcţională şi sunt convins că un răspuns imunitar mai puţin eficient tot va fi suficient de bun ca să protejeze faţă de simptomatologia severă cauzată de infecţia cu această nou tulpină. De altfel, a fost demonstrat şi faţă de restul tulpinilor, faţă de a căror infecţie simptomatică vaccinurile ar fi avut o eficacitate mai redusă, dar faţă de infecţia simptomatică severă, faţă de cazurile severe de COVID-19, vaccinurile au rămas eficiente şi sper că acesta va fi cazul şi faţă de această nouă tulpină”, a declarat cercetătorul într-un interviu la RFI.

Temerile șefului OMS

Șeful OMS spune că ar putea urma cea mai grea perioadă de până acum.

În întreaga lume, cazurile şi decesele continuă să crească la rate îngrijorătoare. La nivel global, numărul de cazuri noi săptămânale s-a dublat aproape în ultimele două luni. Aceasta se apropie de cea mai mare rată de infectare pe care am văzut-o până acum în timpul pandemie”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, director OMS.

SARS-CoV-2 face ravagii în India

La o populație de un miliard patru sute de milioane de oameni, în ultimele două zile au fost raportate 400.000 de cazuri. Dezastrul a fost posibil după ridicarea tuturor restricțiilor de deplasare la sfârșitul anului trecut. Rudele celor pierți de COVID 19 acuză problemele sistemului medical.

Spitalele sunt arhipline. La fel și cimitirele. Una dintre soluții este exhumarea morților și încredințarea cadavrelor familiilor, potrivit stiri.tvr.ro.

Rudele, cu protecție sanitară minima sau deloc, le iau în sicrie de carton sau înfășurate în giulgiuri albe. Tulpina indiană s-a răspândit foarte rapid în 50 de state, în special în Asia și în America de Nord.

Din cauza situaţiei din India, premierul Boris Johnson a anulat o călătorie planificată pentru sfârşitul lunii aprilie în această ţară, fiind prima sa vizită bilaterală majoră de la venirea la putere, au anunţat luni serviciile sale.

 

Interviul integral cu imunologul Ștefan Dascălu poate fi citit AICI

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol