3 octombrie 2023, 6:49

Tulpina Omicron BA.5 poate scurta imunitatea COVID de la 3 luni la 28 de zile

Vești proaste.  O nouă cercetare arată că ultimele subvariante COVID cu transmitere rapidă, cele care sunt acum în circulație, pot scurta fereastra de imunitate după infecție.

„Cred că acesta este un semnal de alarmă”, a declarat dr. George Rutherford de la UCSF. „Pentru noi toți”, scrie ABC7News.

Avertismentul vine din partea oficialilor australieni din domeniul sănătății, care spun că tulpinile BA.4 și BA.5 sunt atât de puternice în a eluda anticorpii – ei văd că reinfecțiile cu COVID au loc mai repede și mai frecvent în comparație cu alte variante.

Protecție imunologică

„Acest lucru înseamnă că perioada de protecție imunologică în urma infecției este probabil mai scurtă”, a spus Rutherford. „Înainte credeam că este de aproximativ trei-patru luni. Probabil că este mai puțin”.

Cât de mult mai puțin? Un comitet de medici australieni modifică recomandările pentru a reduce definiția imunității de la 90 de zile la 28 de zile.

„Credeți că ar trebui să facem același lucru?” a întrebat Stephanie Sierra, prezentatoare la ABC7.

„Este ceva ce am putea discuta”, a spus Dr. Rutherford, specialist în boli infecțioase. „Dacă ai fost infectat la începutul verii, nu există nimic care să spună că nu poți fi infectat din nou astăzi cu una dintre aceste variante mai noi”.

Cifre

Subvarianta omicron BA.5 este acum varianta dominantă în SUA, reprezentând aproximativ 65% dintre cazurile noi, potrivit analizei ABC a datelor federale. BA.4 reprezintă 16%. Cele două combinate domină ultimul val de cazuri – reprezentând peste 80% dintre cazurile noi la nivel național. Iar realitatea este că aceste cifre sunt probabil mult mai mari.

„Probabil că vedem doar o picătură în găleată în ceea ce privește cazurile oficiale”, a declarat medicul specialist în boli infecțioase de la UCSF, Dr. Peter Chin-Hong.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol