CITIRE

Tur de explorare al epavelor de pe fundul Mării Ne...

Tur de explorare al epavelor de pe fundul Mării Negre în cadrul unui proiect româno-bulgar

Împătimiții de scuba diving au un nou motiv de bucurie. Aceștia vor putea să viziteze nave sau submarine scufundate pe fundul Mării Negre, în cadrul unui proiect româno-bulgar finanțat de Uniunea Europeană.

Proiectul în valoare de 1,5 milioane de euro este susținut de două instituții de cercetare din România și Bulgaria, un muzeu și două întreprinderi mici și mijlocii. Contribuția financiară a celor două țări este în valoare de 200 000 de euro, restul fiind fonduri de la Uniunea Europeană.

Pe fundul Mării Negre, între Capul Midia, pe coasta românească și Kaliakra, în Bulgaria, zac mai multe epave ale unor nave scufundate din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Spre exemplu epava distrugătorului Moskva poate fi găsită pe teritoriul României în apropiere de Constanța. Distrugătorul era una dintre cele mai puternice nave de luptă din marina sovietică, fiind scufundată în primăvara anului 1941. Totodată în apele teritoriale românești mai pot fi găsite două submarine sovietice scufundate în 1942, precum și două cargoboturi, Sophia și Arkadia.

Vizitele epavelor vor costa în jur de 100 de euro/zi, în funcție de distanță. Organizațiile implicate în acest proiect sunt: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină (România), Muzeul Național de Arheologie și Istorie Constanța (România), Active Training Srl (Bulgaria), DDD Ltd (Bulgaria) și Institutul de Oceanologie de pe lângă Academia Bulgară de Științe, potrivit romania-insider.com.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.