19 aprilie 2024, 6:52

Turismul gastronomic românesc se dezvoltă. Iată care sunt cele mai tari festivaluri

Într-o Românie în care turismul rural se află într-o continuă dezvoltare, evenimentele dedicate produselor și preparatelor tradiționale au luat amploare. Festivalurile gastronomice reprezintă o oportunitate excelentă de a explora regiunile cu specific tradițional și de a le gusta din plin.

Sibiul se evidențiază prin numeroasele evenimentele gastronomice, care au încântat papilele gustative ale curioșilor. Iată o listă cu principalele evenimente!

Săptămâna cartofilor din Avrig

Sursa www.oradesibiu.ro

Acest eveniment are loc la frumosul Palat Brukenthal din Avrig, și în județul Sibiu. Palatul a fost reședința de vară a baronului Samuel von Brukenthal, despre care se spune că a introdus cultivarea cartofului în zonă. O varietate de mâncăruri de cartofi sunt pregătite pentru eveniment, programat între 7 octombrie și 14 octombrie, urmând ca detaliile să fie anunțate pe Facebook.

Târgul tradițional de soiuri diverse de mere din Sibiel și Fîntînele

Sursa www.oradesibiu.ro

Satele Fîntînele și Sibiel, din Mărginimea Sibiului, organizează acest târg unde vizitatorii pot preleva și cumpăra soiuri tradiționale de măr, ajutând astfel la păstrarea patrimoniului local. Merele și perele, sucul proaspăt și oțetul de mere, nucile și alte produse tradiționale le poți găsi aici. Evenimentul are loc pe 21 octombrie la Fîntînele și pe 28 octombrie la Sibiel.

Festivalul cârnaților de Pleșcoi din Berca

Sursa newsbuzau.ro

În județul Buzău, comuna Berca este cunoscută pentru că se află în vecinătatea renumiților Vulcani noroioși. De asemenea, regiunea găzduiește festivalul dedicat renumiților cârnați de Pleșcoi, din carne de oaie și condimentat cu usturoi și ardei iute. Cârnații își iau numele după satul Pleșcoi, în Berca, locul de unde au provenit. Anul acesta evenimentul este programat să aibă loc pe 6 octombrie și 7 octombrie.

Festivalul Smochinelor din Șvinița

Sursa www.foodiefamily.ro

În județul Mehedinți, din minunatul Banat a României, comuna Șvinița găzduiește un festival care promovează recolta locală de smochine.

Produsele tradiționale de smochine, cum ar fi gemurile și prăjiturile, sunt prezentate la târg, unde se desfășoară și o paradă tradițională de îmbrăcăminte și spectacole ale ansamblurilor folclorice din România.

Festivalul Sarmalelor din Praid

Sursa dumbravitatv.ro

Prima ediție a festivalului a fost organizată în Pusztamérges, Ungaria în 1994, în timp ce vecinul României include și rulourile de varză printre mâncărurile sale tradiționale. În 1995, a avut loc la Praid, în județul Harghita, iar după o perioadă de patru ani de alternanță între cele două țări, o altă atracție turistică se întâmplă în România, în localitatea cunoscută și pentru mina de sare.

Programul include diferite concerte muzicale ale interpreților din ambele țări, unele ținute în interiorul minei de sare, evenimente sportive și un program pentru copii. Evenimentul are parte și de concurs, unde se colectează cea mai mică, cea mai mare, cea mai lungă și cea mai originală sarma.

Festivalul este organizat, de obicei, spre sfârșitul lunii septembrie. Puteți verifica site-ul evenimentului pentru actualizări.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol