25 aprilie 2024, 7:08

Turismul românesc așteaptă trecerea alegerilor. Booking-urile pentru vacanțele de Sărbători, puse pe hold

Dacă anul trecut în vremea aceasta 90% dintre stațiunile de la munte erau deja rezervate de sărbători, anul acesta procentul e de 30%. Turismul românesc așteaptă trecerea alegerilor, spun vocile din zona de turism.

În ultimele luni, turistii  români au renuntat la a mai face rezervări pentru perioada vacanței de iarnă în proportie de 90% față de anul trecut, se arată în studiul realizat de IRI Travel.

Acest lucru a fost cauzat și de faptul că mai toate destinațiile din țările în care mergeau în anii trecuți sunt pe lista statelor care cer un test COVID. Sau din care, la întoarcere, trebuie să stai în carantină 14 zile.

„Dintre cei 90% care nu mai pleacă în afara pentru vacanță, 60% se vor orienta către stațiuni montane românești, dar nu foarte aglomerate. Am primit foarte multe cereri de ofertă pentru stațiuni cu pârtii mai „remote” precum Azuga, Bușteni, Rânca, Straja, Slănic Moldova”, spune  Lucian Bădîrcea, CEO IRI Travel.

Turismul românesc așteaptă trecerea alegerilor. Statisticile stau cam așa

27% au solicitat pachete pentru stațiuni din nordul Moldovei (Vatra Dornei, Slănic Moldova, Durău, Câmpulung Moldovenesc)

31% au solicitat oferte pentru Transilvania (Arieșeni, Băile Tușnad, Harghita Băi, Izvorul Mureșului, Toplița, Băile Homorod)

40% vor pachete turistice pentru Valea Prahovei (Azuga, Sinaia, Predeal, Bușteni, Poiana Brașov)

Rezervările sunt fără plată

„ Totodată, rezervările nu mai sunt la fel de ferme precum erau anul trecut. Turiștii români sunt în expectativă pentru a vedea ce se întâmplă după data de 10 decembrie, când cel mai probabil se va și deschide sezonul de iarnă și de schi. Dacă până la aceasta dată știam, deja, că majoritatea stațiunilor sunt ocupate la o capacitate de 90-95% pentru perioada de Crăciun și Revelion, acum, nivelul de rezervare ajunge undeva la 25-30%”, a mai spus Bădîrcea.

Cu alte cuvinte, turiștii așteaptă să treacă alegerile pentru a vedea dacă se concretizează zvonul pentru care nimeni nu joacă la bursă – un nou lockdown.

Un alt motiv pentru scăderea rezervărilor este și faptul că turiștii nu știu pe ce se pot baza.

Rezervările sunt foarte reduse pentru că turiștii nu știu dacă hotelierii pot să asigure, în afară de cazare și mesele curente, și petrecerile de Crăciun și Revelion.

Mai mult, 67% dintre rezervări au fost făcute cu avans zero. Iar 31% au un avans minim de 5 sau 10%. Doar restul de 2% au plătit integral vacanța, spun sursele.

Alternativa – rezervările directe și apartamentele

În privința rezervărilor directe, se preferă sejururile cu anulare gratuită. Sau cele în care te poți retrage cât mai aproape de data începerii vacanței respective. Eventual cu penalitate mică sau free of charge.

Mai mult, și valoarea pachetului face diferența acum. Românii nu mai aleg pachetele mai scumpe. Dacă anul trecut mergeau la hoteluri mai scumpe de 4 stele, unde plăteau 800-900 de euro/ persoană, în Poiana Brașov, acum majoritatea solicitărilor au buget de maximum 500 de euro, la 3 stele, pentru pachetele de Revelion. De asemenea, nu mai aleg să meargă pentru 6 nopți, ci doar 3 sau 4 nopți.

O statistică arată că în medie un pachet turistic în Poiana Brașov sau Sinaia a scăzut cu 15-22%. Față de anul trecut.

Una dintre soluțiile preferate din ce în ce mai des de turiști în ultima vreme este cea a apartamentelor. Acestea au deseori capacitatea a două camere de hotel (4 sau mai multe locuri) si sunt mult mai ieftine si mai bine întreținute. Mai mult, traficul turiștilor într-un apartament este net inferior hotelurilor. Astfel, turiștii au o mai mare siguranță sanitară.

Posibilitatea pentru a-ți găti singur reprezintă, de asemenea, un avantaj în această alarmă sanitară. Multe apartamente sunt dotate cu bucătării complet utilate.

Foto Rahela Marin/ Unsplash

Citește și

Sinaia, recunoscută în Austria! Ce premiu a primit fosta reședință regală a lui Carol I


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol