„Nici un universitar străin nu a urmărit în ultimele decenii ororile și bogăția istoriei României din secolul XX așa cum a făcut-o Dennis Deletant”, spune Robert D. Kaplan despre „În căutarea României. O aventură personală din ‘65 până azi”, cel mai nou volum al profesorului Dennis Deletant, istoric britanic specializat în istoria recentă a României, care de aproape 60 de ani ne vizitează țara.
Apărut recent și în Statele Unite, volumul lui Dennis Deletant va fi lansat luna aceasta printr-un turneu în patru mari orașe americane: Washington, New York, Chicago și Phoenix.
Turneul este organizat de Ambasada României în SUA și Institutul Cultural Român de la New York, în parteneriat cu Georgetown University, Arizona State University și Centrul Comunitar Românesc – ROCO Chicago.
Memorii
Considerat cândva de Nicolae Ceaușescu un dușman al statului, Dennis Deletant prezintă în volumul său de memorii istoria sa personală legată de România, cu care a luat primul contact în 1965, a vizitat-o frecvent și unde a cunoscut-o pe viitoarea sa soție cu care s-a căsătorit în 1973. Vizitele au încetat în 1988 când a fost declarat persona non grata de regimul comunist.
Întors în România în 1989, la finalul lunii decembrie, în calitate de consultant BBC, profesorul Deletant a continuat să fie un observator direct al țării noastre. În 2022, după aproape 60 de ani de la primul contact cu România, Dennis Deletant a primit cetățenia română, recunoscându-i-se astfel contribuția remarcabilă avută de-a lungul anilor, la studiul, protecția și promovarea istoriei, culturii și limbii române.
Turneu
Turneul de lansare al volumului profesorului Dennis Deletant va avea loc în perioada 9-16 noiembrie, după cum urmează: în New York, la sediul ICR, în 9 noiembrie; în Washington la Georgetown University, în 10 noiembrie, în Chicago la Centrul Comunitar Românesc – ROCO, în 14 noiembrie, și în Phoenix, Arizona, în 16 noiembrie.
Cartea de memorii lansată recent inclusiv în România de Dennis Deletant a fost descrisă de istoricul Radu Ioanid în termeni laudativi: „O carte extraordinară a unui istoric remarcabil, care înțelege România mai bine decât mulți români.“
Mai multe detalii despre proiect și protagoniști pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-ul Institutului:
Comentariile sunt oprite pentru acest articol