CITIRE

Turnul Eiffel, simbolul romantismului. 130 de ani ...

Turnul Eiffel, simbolul romantismului. 130 de ani de la inaugurarea monumentului

Ce ar fi fost Parisul fără Turnul Eiffel?! Unde și-ar mai fi declarat îndrăgostiții iubirea dacă nu ar fi existat celebrul monument?

Turnul Eiffel este unul dintre cele mai vizitate puncte de atracție turistică din lume.

Acesta a fost ridicat cu ocazia Expozitiei Universale din 1889, organizata la Paris pentru celebrarea centenarului Revolutiei Franceze din 1789, eveniment ce a marcat istoria Europei in mod fundamental. Peste 100 de artisti au depus planuri pentru ridicarea unui monument in Champ-de-Mars, in centrul Parisului, care urma sa serveasca drept poarta de intrare in spatiul expozitional. Acesta a fost realizat după o tehnologie inventată în România de inginerul Gheorghe Pănculescu, iar oţelul folosit în construcţia turnului ar fi fost fabricat la Reşiţa.

Constructia Turnului Eiffel

Turnul Eiffel a fost inaugurat la 31 martie 1889 la ora 13:30, când Eiffel a înălțat de la al treilea etaj drapelul Franței. Arhitectul (1832-1923) l-a conceput ca o atracție provizorie ce trebuia să fie distrusă după 20 de ani, însă antena radio amplasată în punctul cel mai înalt l-a salvat. Turnul are 300 m înălțime, excluzând antena din vârf, ce mai adaugă 20 de metri, și o greutate de peste 10.000 de tone. Când a fost construit era cea mai înaltă clădire din lume. Întreținerea turnului include utilizarea a 50 de tone de vopsea maro închis, la fiecare 7 ani. Depinzând de temperatura aerului, Turnul Eiffel își schimbă înălțimea cu câțiva centimetri datorită contracției și dilatării aliajului de metale.

Cel puțin la începuturile sale, publicul a întâmpinat cu multă reticență această construcție, considerând-o inestetică. Astăzi însă este considerat drept simbolul orașului și una dintre cele mai frapante piese de artă arhitecturală din lume.

In zilele noastre Turnul Eiffel este una dintre cele mai usor de recunoscut structuri de pe intreaga planeta si a trecut printr-o serie de lucrari majore de renovare in anul 1986. Turnul Eiffel este vopsit la fiecare sapte ani si primeste mai multi turisti decat orice alt obiectiv turistic pentru a carui vizitare se plateste – se estimeaza ca aproximativ 7 milioane de turisti viziteaza Turnul Eiffel in fiecare an. Turnul Eiffel are doua restaurante: Altitude 95 la primul nivel (la 95 m inaltime) si Jules Verne la etajul al doilea.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.