19 aprilie 2024, 1:36

Turul doi al alegerilor prezidențiale 2019. Toate detalii pe care trebuie să le știi înainte de a merge la vot

Toți cetățenii care au vârsta de peste 18 ani împliniți, inclusiv în ziua alegerilor, și care îndeplinesc toate condițiile impuse de lege sunt așteptați, pe 24 noiembrie, la secțiile de votare din țară pentru a-și exercita dreptul de a vota.

Așa cum este deja cunoscut, candidații care se luptă pentru cea mai înaltă funcție în stat sunt Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, după ce au reușit să obțină în primul tur cele mai multe voturi din partea alegătorilor. Astfel, Klaus Iohannis a fost votat de 37,82% dintre alegători, iar Viorica Dăncilă de 22,26%, potrivit Digi24.ro.

Cel de-al doilea tur de scrutin se va desfășura în aceleași condiții și secții de votare ca și în primul tur. Nici comisiile de electorale nu se vor schimba, conducerea operațiunilor electorale va fi realizată de aceleași birouri electorale și pe baza acelorași liste de alegători ca și la primul tur.

Potrivit informațiilor oferite de Administrația Electorală Permanentă, votarea în țară va avea loc duminică, 24 noiembrie, de la orele 7:00 până la 21:00. Totuși, dacă din motive de natură organizatorică, există cetățeni care nu au apucat să voteze există posibilitatea de prelungire a orarului până la ora 3:59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21:00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

Programul de vot din diaspora

La fel ca și în primul tur, românii din diaspora vor avea la dispoziție trei zile pentru a vota. Legea spune că pot vota la secțiile speciale din străinătate cetățenii români care în ziua alegerilor nu se află pe teritoriul României, indiferent de motivul acestora, fie că sunt domiciliați, rezidenți sau pur și simplu turiști.

Programul secțiilor de votare din diaspora este următorul:

  • vineri, 22 noiembrie 2019, între orele 12:00 – 21 :00;
  • sâmbătă, 23 noiembrie 2019, între orele 7:00 -21:00;
  • duminică, 24 noiembrie 2019, între orele 7 :00-21.00 (ore locale). 

În decursul a celor trei zile de vot, posibilitatea de prelungire a votării rămâne valabilă până la cel puțin ora 23:59, pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21:00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

Cu toate acestea, președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, a transmis prin intermediul unui comunicat de presă că „îi îndeamnă pe toți cetățenii români din străinătate să nu lase pe ultima zi votul la secțiile de votare, pentru a evita aglomerația și pentru a fi siguri că și votul lor va intra în calcul la alegerea Președintelui României”, potrivit Agerpres

Votul prin corespondență

Cetățenii români care au domiciliul sau reședința în străinătate și care s-au înscris pentru a vota prin corespondență trebuie să se asigure că respectă toate prevederile legale, pentru a nu le fi anulat votul. Astfel, dacă ați solicitat să primiți un plic pentru a vota, trebuie să va asigurați înainte de a lipi autocolantul că ați ales exact candidatul care a intrat în turul doi, deoarece buletinele de vot vor avea trecute numele tuturor candidaților. În cazul în care lipiți din neatenție autocolantul pe numele unui candidat care nu a fost validat de votul cetățenilor pentru a intra în turul doi, votul dumneavoastră se anulează automat.

Mai mult, plicurile cu voturile pentru turul al doilea trebuie să fie expediate în așa fel încât să poată ajunge la sediile birourilor electorale pentru votul prin corespondență nu mai târziu de 21 noiembrie 2019.

Cum aflați unde puteți vota

Cetățenii din străinătate pot afla cărei secții de vot aparțin consultând pagina Ministerului Afacerilor Externe accesând link-ul de aici. 

În țară există deja 18.748 de secții de votare, iar listele amplasării acestora poate fi consultată tot pe pagina Ministerului Afacerilor Externe accesând următorul link. Mai mult, pagina MAE pune la dispoziție cetățenilor și listele care indică cărei secții de votare sunt arondați, care poate fi consultată aici.

Reamintim faptul că, cetățenii care se află pe teritoriul României pot vota fie la secția de votare arondată localității din care fac parte sau în cazul în care aceștia se află în alt județ, pot vota la orice secție de votare din teritoriu.

Sesizezi nereguli? Iată ce ai de făcut

Chiar dacă președintele biroului electoral al secției de votare este obligat prin lege să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să se desfășoare fără incidente neplăcute, tot au existat cazuri în care neregulile au fost trecute cu vederea sau chiar comise intenționat. În aceste condiții și cetățenii au dreptul de a se implica prin denunțarea persoanelor care nu respectă legea.

Astfel, dacă sunteți martorul unui eveniment de natură să disturbe procesul de vot, precum presiuni ale autorităților locale, presiuni ale membrilor partidelor pentru a le acorda votul sau chiar dacă sesizați că membri partidelor continuă să își facă campanie electorală în timpul procesului de vot, puteți reclama aceste nereguli la birourile de circumscripție județeană.

În plus, platforma www.votcorect.ro/sesizări pune la dispoziție o întreagă listă a tuturor neregulilor care se pot petrece într-o secție de vot, dar vă pune la dispoziție și o rubrică în care să trimiteți sesizări.

Rolul observatorilor independenţi la vot

Pentru a combate fenomenul ”trocului electoral”, dar și pentru a se asigura că toate comisiile de vot din țară respectă principiului constituțional ale suveranității naționale, câteva organizații nonguvernamentale au inițiat proiecte de implicare a societății civile în procesul electoral.

Persoanele care doresc să fie voluntari în observarea procesului electoral și sesizarea neregulilor sau fraudelor electorale se pot înscrie într-unul dintre programele susținute de aceste ONG-uri, pentru a primi acreditare în acest sens.  Vot Nu Troc sau Fiecare vot contează sunt două dintre inițiativele de voluntariat pentru observatorii independenți.

Rolul este esențial, întrucât sunt elementul surpriză la care nu se așteaptă cei care sunt puși pe furăciuni. Impactul este mai mare decât cel bănuit, pentru că simpla prezență a observatorului în secție scade riscul de fraudă. Dar nu întotdeauna e vorba de rea voință, uneori e vorba și de neștiință. Observatorul are ca armă legea și ne are pe noi ca sprijin, așa că ori de câte ori sesizează ceva cu potențial de neregulă, ia legătura cu noi, pentru a ne sfătui despre calea optimă de a acționa. Cel mai des utilizat instrument este sesizarea către președintele biroului electoral al secției de votare – care poate fi făcută fie verbal, fie scris. Au fost, desigur, și cazuri în care observatorii au apelat direct autoritățile, în speță poliția, potrivit PeRol.ro. 

Sursă Foto: libertatea.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol